Vrstvený koláč s jablky recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 2 zarovnané KL prášku do pečiva
- 150 g změklého másla nebo margarínu
- 150 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- kůra z citrónu
- 3 vejce
- 2-3 polévkové lžíce mléka
- Na náplň:
- 2 větší jablka
- 2-3 polévkové lžíce šťávy z citronu
- Na potření a posypání:
- 2 polévkové lžíce meruňkového džemu
- 2 polévkové lžíce vody
- 30 g oloupaných pistácií
- Ještě potřebujeme:
- dortovou formu (průměr 26 cm)
- mašlovačku
Postup Vrstvený koláč s jablky
Postup přípravy receptu
-
Na přípravu těsta smícháme mouku s kypřícím práškem. Máslo nebo margarín, cukr, vanilkový cukr a citrónovou kůru vyšleháme elektrickým šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Po jednom přidáváme vejce a vyšleháme dohladka. Střídavě ve dvou dávkách vmícháme mouku s kypřícím práškem a mléko.
Na přípravu náplně omyjeme a oloupeme jablka, rozkrájíme na čtvrtiny, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Těsto rozdělíme na 3 stejné díly. Jeden díl těsta nalijeme do vymazané formy a uhladíme. Polovinu jablečných plátků naskládáme do kruhu na povrch a pokapeme částí citrónové šťávy.
Nalijeme druhý díl těsta, lžící uhladíme a do kruhu naskládáme zbytek jablečných plátků. Jablka pokapeme zbytkem citronové šťávy. Na jablka naneseme po lžicích zbytek těsta a uhladíme.
Formu vložíme do trouby a pečeme v elektrické troubě na 180°C (předehřátá), horkovzdušné troubě na 160°C (nepředehřátá) a v plynové troubě na stupeň 2-3 (nepředehřátá).
Formu položíme na kuchyňskou mřížku. Po 10 minutách koláč opatrně uvolníme nožem a odstraníme okraj formy.
Na potření svaříme meruňkový džem s vodou v kastrůlku a mašlovačkou naneseme na horký koláč. Pistácie podélně nakrájíme na tenké kousky a nasypeme na koláč. Koláč necháme vychladnout.