Vrstvený koláč s jablky recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Na těsto:
200 g hladké mouky
2 zarovnané KL prášku do pečiva
150 g změklého másla nebo margarínu
150 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
kůra z citrónu
3 vejce
2-3 polévkové lžíce mléka
Na náplň:
2 větší jablka
2-3 polévkové lžíce šťávy z citronu
Na potření a posypání:
2 polévkové lžíce meruňkového džemu
2 polévkové lžíce vody
30 g oloupaných pistácií
Ještě potřebujeme:
dortovou formu (průměr 26 cm)
mašlovačku

Postup přípravy receptu

  1. Na přípravu těsta smícháme mouku s kypřícím práškem. Máslo nebo margarín, cukr, vanilkový cukr a citrónovou kůru vyšleháme elektrickým šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Po jednom přidáváme vejce a vyšleháme dohladka. Střídavě ve dvou dávkách vmícháme mouku s kypřícím práškem a mléko.

  2. Na přípravu náplně omyjeme a oloupeme jablka, rozkrájíme na čtvrtiny, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Těsto rozdělíme na 3 stejné díly. Jeden díl těsta nalijeme do vymazané formy a uhladíme. Polovinu jablečných plátků naskládáme do kruhu na povrch a pokapeme částí citrónové šťávy.

  3. Nalijeme druhý díl těsta, lžící uhladíme a do kruhu naskládáme zbytek jablečných plátků. Jablka pokapeme zbytkem citronové šťávy. Na jablka naneseme po lžicích zbytek těsta a uhladíme.

  4. Formu vložíme do trouby a pečeme v elektrické troubě na 180°C (předehřátá), horkovzdušné troubě na 160°C (nepředehřátá) a v plynové troubě na stupeň 2-3 (nepředehřátá).

  5. Formu položíme na kuchyňskou mřížku. Po 10 minutách koláč opatrně uvolníme nožem a odstraníme okraj formy.

  6. Na potření svaříme meruňkový džem s vodou v kastrůlku a mašlovačkou naneseme na horký koláč. Pistácie podélně nakrájíme na tenké kousky a nasypeme na koláč. Koláč necháme vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!