Zapékané mleté maso se zeleninou recept

Top Recepty, Mleté maso

Suroviny na recept

500 - 700 g mletého masa
1 květák (menší)
3 mrkve
1 pórku (bílá část)
asi 8 brambor
1 cibule
2 stroužky česneku
250 g plátkového sýra (Eidam)
250 g sladké smetany (lze i šlehačka)
3 lžíce rajského protlaku (lze i kečup)
1 vejce
čerstvá paprika
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Květák rozebereme na růžičky, mrkev nakrájíme na kolečka (i plátky),pórek po očištění také na plátky a dáme je spařit jen do křupava.

  2. V pánvi zpěníme cibulku, rozvoníme česnek, na to rozestřeme mleté maso, které osolíme a opepříme, vmícháme papriku a maso opečeme ze všech stran. Pak vmícháme protlak nebo kečup a odstavíme.

  3. Do smetany vmícháme kopr a žloutek. Brambory nakrájíme na plátky.

  4. Do vymazaného pekáče na dno dáme maso, na ně plátky sýra, pak plátky brambor, mrkev, květák, pórek, opět sýr, poslední vrstvu by měly rvořit brambory. Můžeme osolit a zalijeme smetanou.

  5. Vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme, po 10 min. snížíme na 180 °C a dopékáme cca 30 min. Asi 10 min. uplynutím této doby dáme navrch zbylé plátky sýra a necháme v troubě dojít při vypnuté troubě. Já použila horkovzduch, jen v té poslední fázi jsem ventilátor vypnula a dopékala jen přímo horním a spodním ohřevem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!