Zapékané mleté maso se zeleninou recept
Top Recepty, Mleté masoSuroviny na recept
- 500 - 700 g mletého masa
- 1 květák (menší)
- 3 mrkve
- 1 pórku (bílá část)
- asi 8 brambor
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 g plátkového sýra (Eidam)
- 250 g sladké smetany (lze i šlehačka)
- 3 lžíce rajského protlaku (lze i kečup)
- 1 vejce
- čerstvá paprika
- pepř
- sůl
Postup Zapékané mleté maso se zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Květák rozebereme na růžičky, mrkev nakrájíme na kolečka (i plátky),pórek po očištění také na plátky a dáme je spařit jen do křupava.
V pánvi zpěníme cibulku, rozvoníme česnek, na to rozestřeme mleté maso, které osolíme a opepříme, vmícháme papriku a maso opečeme ze všech stran. Pak vmícháme protlak nebo kečup a odstavíme.
Do smetany vmícháme kopr a žloutek. Brambory nakrájíme na plátky.
Do vymazaného pekáče na dno dáme maso, na ně plátky sýra, pak plátky brambor, mrkev, květák, pórek, opět sýr, poslední vrstvu by měly rvořit brambory. Můžeme osolit a zalijeme smetanou.
Vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme, po 10 min. snížíme na 180 °C a dopékáme cca 30 min. Asi 10 min. uplynutím této doby dáme navrch zbylé plátky sýra a necháme v troubě dojít při vypnuté troubě. Já použila horkovzduch, jen v té poslední fázi jsem ventilátor vypnula a dopékala jen přímo horním a spodním ohřevem.