Žitno-pšeničné dalamánky recept

Top Recepty, Slané pečivo

Suroviny na recept

Rozkvas:
30 g žitného kvásku
160 g vody
150 g žitné celozrnné mouky
– promícháme, zakryjeme a necháme 10-12 hodin kvasit
Těsto:
180-200 g vody
150 g žitné chlebové mouky
200 g pšeničné chlebové mouky
2 rovné lžičky soli
drcený kmín

Postup přípravy receptu

  1. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a poměrně krátce vymísíme těsto, které pak zakryté necháme kynout. Nemusí zdvojnásobit objem, stačí zvětšení (nakynutí) o 50-70 %.

  2. Vykynuté těsto poměrně lepí. Stěrkou ho vyškrábneme na pomoučený stůl, lehce propracujeme a rozkrájíme na 8 dílků – z každého zformujeme oválný dalamánek.

  3. Vytvarované dalamánky uložíme na plech s pečící fólií a zakryjeme proti osýchání. My jsme celý plech i s dalamánky vsunuli do velkého igelitového pytle. Opět necháme nakynout a rozpálíme troubu s dlaždicí. Vykynuté dalamánky potřeme vodou, nařízneme je, i s fólií je z plechu sešoupneme do trouby na dlaždici a upečeme (220-230°C/20-25 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!