Bagety s provensálskými bylinkami recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- 400 g hladké mouky
- 1 malinko plnější lžičku soli
- zhruba 1 lžičku provensálského koření (dle chuti i víc)
- 1 menší lžičku sušeného česneku nebo 2 stroužky čerstvého
- 1 lžičku cukru
- 1/2 kostky čerstvého droždí (tj.21 g)
- zhruba 220 ml vlažné vody (dle potřeby)
- 60 g olivového oleje
- zhruba 2 lžíce dýňových semínek
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- Na potření:
- 1 vejce
- hrubá sůl
- sezamová semínka (Místo vejcem můžeme potřít jen olejem)
Postup Bagety s provensálskými bylinkami
Postup přípravy receptu
-
Do mísy si prosejeme mouku, zamícháne sůl, provensálské koření, sušený česnek, uděláme důlek, přidáme vlažnou vodu, cukr, rozdrobíme droždí a chvíli necháme až vzejde. Nebo si můžeme udělat úplně zvlášť kvásek a ten pak přidat.
Přidáme olej a zpracujeme nelepivé a vláčné těsto. Ke konci hnětení do těsta zapracujeme dýňové a slunečnicové semínka.
Těsto necháme vykynout, rozdělíme na 2 až 3 díly, vypracujeme bochánky a z bochánků bagety.
Dáme na plech vyložený teflonovou fólií nebo papírem na pečení, necháme znovu vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubozrnou solí a sezamem. Pokud sůl na povrch nebudeme používat, tak přidáme trochu soli do těsta. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Měla jsem 2 ks na celou délku plechu, ale spíš to byly průměrem menší veky. Příště raději udělám 3 ks. Koření je aromatické, přidáme si ho dle vlastní chuti. Já dala lžičku a stačí nám. V původním receptu je 1 lžíce. Pokud nemáme olivový olej, použijeme jiný.