Bigos recept
Top Recepty, Jiné masoSuroviny na recept
- 750 g kysaného zelí(lze i sterilované)
- 750 g zelí čerstvé
- 600 g zadní hovězí
- 600 g vepřového plecka
- 200 g vepřových žebírek
- 300 g drůbežího masa (lze vynechat)
- 150 g uzeného bůčku
- 6 nožiček libovolných klobás (papriková, debrecínská, pikantní atd - alespoň 2 výraznější chuti)
- 2 plné hrsti sušených hub (lze vynechat)
- 1 cibule
- 200 g anglické slaniny
- sůl
- majoránka (lze i oregano)
- drcený kmín
- pepř
- 3 bobkové listy
- libeček (lze nahradit maggikořením)
Postup Bigos
Postup přípravy receptu
-
Budeme potřebovat 3 hrnce či pánve, z toho největší na konečné dohotovení. Pokud chceme dát sušené houby, namočíme je.
Na rozehřátý tuk rozkrájíme anglickou slaninu a zpěníme cibuli.
Teď veškeré maso nakrájíme na zhruba stejné kousky a nyní se musí udusit do měkka, ale protože každé má jinou dobu dušení, jsou 2 možnosti - buď každé maso udusíme zvlášť (velmi nepraktické z hlediska hory nádobí a času) nebo postupně vkládáme druhy mas dle doby, kterou potřebují - začneme hovězím, po 40 min. přidáme vepřové, po 20 min. veškeré uzené - bůček, klobásky a asi po 15 min. přidáme drůbeží, pokud ho dáváme.
Přidáme i namočené houby s vodou, ve které byly. Okořeníme uvedeným kořením KROMĚ MAJORÁNKY a dodusíme do měkka.
Podléváme dle potřeby horkou vodou.
Mezitím do 2. hrnce dáme nadrobno nakrájené čerstvé zelí, okmínujeme, podlejeme troškou vody a dusíme.
Asi po 25 min. přidáme propláchnuté kysané nebo sterilované zelí (propláchnuté) a dusíme cca 10 min. Na zelí by mělo stačit celkem cca 35 min.
Do největšího hrnce dáme směs masa a zelí a pečlivě vše promícháme.
Přidáme majoránku až teď (dlouhým vařením hořkne), dochutíme dle naší chuti i třeba paprikou, pepřem, dosolíme atd.
A ještě necháme asi 15 min. na velmi mírném plamínku dojít. Na dušení a dohotovení celého jídla by bohatě mělo stačit celkem 2,5 hodiny.
Barvu by výsledný pokrm měl mít zlatohnědou, chuť malilinko nakyslá a pikantní - lehce pálivá. Vonět by měl po majoránce (houbách) a pikantních klobáskách.
Jako příloha je ideální chléb.