Bigos recept

Top Recepty, Jiné maso

Suroviny na recept

750 g kysaného zelí(lze i sterilované)
750 g zelí čerstvé
600 g zadní hovězí
600 g vepřového plecka
200 g vepřových žebírek
300 g drůbežího masa (lze vynechat)
150 g uzeného bůčku
6 nožiček libovolných klobás (papriková, debrecínská, pikantní atd - alespoň 2 výraznější chuti)
2 plné hrsti sušených hub (lze vynechat)
1 cibule
200 g anglické slaniny
sůl
majoránka (lze i oregano)
drcený kmín
pepř
3 bobkové listy
libeček (lze nahradit maggikořením)

Postup přípravy receptu

  1. Budeme potřebovat 3 hrnce či pánve, z toho největší na konečné dohotovení. Pokud chceme dát sušené houby, namočíme je.

  2. Na rozehřátý tuk rozkrájíme anglickou slaninu a zpěníme cibuli.

  3. Teď veškeré maso nakrájíme na zhruba stejné kousky a nyní se musí udusit do měkka, ale protože každé má jinou dobu dušení, jsou 2 možnosti - buď každé maso udusíme zvlášť (velmi nepraktické z hlediska hory nádobí a času) nebo postupně vkládáme druhy mas dle doby, kterou potřebují - začneme hovězím, po 40 min. přidáme vepřové, po 20 min. veškeré uzené - bůček, klobásky a asi po 15 min. přidáme drůbeží, pokud ho dáváme.

  4. Přidáme i namočené houby s vodou, ve které byly. Okořeníme uvedeným kořením KROMĚ MAJORÁNKY a dodusíme do měkka.

  5. Podléváme dle potřeby horkou vodou.

  6. Mezitím do 2. hrnce dáme nadrobno nakrájené čerstvé zelí, okmínujeme, podlejeme troškou vody a dusíme.

  7. Asi po 25 min. přidáme propláchnuté kysané nebo sterilované zelí (propláchnuté) a dusíme cca 10 min. Na zelí by mělo stačit celkem cca 35 min.

  8. Do největšího hrnce dáme směs masa a zelí a pečlivě vše promícháme.

  9. Přidáme majoránku až teď (dlouhým vařením hořkne), dochutíme dle naší chuti i třeba paprikou, pepřem, dosolíme atd.

  10. A ještě necháme asi 15 min. na velmi mírném plamínku dojít. Na dušení a dohotovení celého jídla by bohatě mělo stačit celkem 2,5 hodiny.

  11. Barvu by výsledný pokrm měl mít zlatohnědou, chuť malilinko nakyslá a pikantní - lehce pálivá. Vonět by měl po majoránce (houbách) a pikantních klobáskách.

  12. Jako příloha je ideální chléb.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!