Bláto na hřišti, aneb buchta z buchty recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

(kus nepovedeného koláče, či buchty)
Na čokoládový rozvar:
1/2 l mléka
1/2 hořké čokolády
šťáva z citronu
kůra z pomeranče
2 PL cukru
Na těsto:
2 vejce
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku sodovky (limonády, bublinády)
1/2 hrnku cukru krupice
2 hrnky hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
Na polevu:
250 ml smetany ke šlehání
2 PL hořkého kakaa
150 g jemně nastrouhané hořké čokolády
kůra z pomeranče

Postup přípravy receptu

  1. Na rozvar dát do kastrolu mléko, čokoládu, cukr, kůru a šťávu z pomeranče lehce rozvařit a dát odstát.

  2. Mezitím vejce, cukr, olej, sodovku rozšlehat metličkou a vymíchat s moukou a práškem do pečiva hladké těsto. Pokud by bylo hustší, přidat trochu sodovky (dle mouky).

  3. Vylít na vymazaný a vysypaný plech.

  4. Nepovedenou buchtu nakrájet na kostky a pomocí rukou je nechat nasát v kastrolku v čoko rozvaru. Poklást napitými kostkami celé těsto. Pokud zbydou drobečky a rozvar, tak smíchat a nanést.

  5. Pečeme cca na 160°C tak 20-30min. Ozkoušíme párátkem, zda je po vpichu suché.

  6. Dáme vychladnout a uděláme polevu.

  7. V kastrůlku přivedeme k varu smetanu, ve které rozmícháme 2 lžíce kakaa. Potom odstavit a vmíchat nastrouhanou čokoládu a míchat do rozpuštění.Nakonec přimícháme nastrouhanou pomerančovou kůru. Nechat zchladnout, ale musí zůstat vlahá a tekutá. Jen zhoustne.

  8. Pak můžeme polít upečený korpus. Lze dozdobit proužky pomerančové kůry.

  9. Pěkně vychladit a servírovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!