Borůvkové kynuté knedlíky - bez vajec recept

Top Recepty, Sladká jídla

Suroviny na recept

400 g polohrubé mouky
špetka soli
1 vanilkový cukr
0,5 kostky droždí (21 g)
cca 240 ml vlažné vody
Dále:
cca hrnek borůvek - dle potřeby
kostkový cukr dle kyselosti borůvek - nemusí být
Na dohotovení:
moučkový cukr
Olešnický tvaroh nebo nastrouhaný tvrdý
zakysaná smetana nebo jogurt či šlehačka - dle chuti
rozpuštěné máslo
skořice...

Postup přípravy receptu

  1. Mouky nasypeme do mísy, promícháme se špetkou soli a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme polovinou vlažné vody. Droždí s cukrem mírně promíchneme a necháme vzejít kvásek.

  2. Pak přilijeme zbylou vodu a vše propracujeme v hladké těsto, které necháme na teplém místě nakynout. Pak ještě jednou jemně promneme a uděláme několik stejně velkých dílků, které naplníme borůvkami a pevně uzavřeme. Pokud máme borůvky kyselejší, přidáme k nim půl kostky cukru nebo vlhké borůvky můžeme posypat krupicovým cukrem. Vše dle chuti, cukr nutný není, nakonec si knedlíky může každý přisladit na talíři.

  3. Knedlíky klademe spojem dolů na pomoučněný stůl a necháme je ještě cca 10 minut odpočinout. Pak je házíme do vroucí vody, kde je během vaření jednou nebo dvakrát opatrně zamícháme. Vaříme je cca 5 minut, nejlépe je jeden vyndat na zkoušku, těsto natrhnout a pak hned poznáme, jestli i ty ostatní máme hotové.

  4. Knedlíky rychle vyndáme z vody (nejlépe cedníkem) a ihned propícháme vidličkou, špejlí nebo jehlicí, aby z nich vyšla přebytečná pára, která by způsobila jejich sražení.

  5. Knedlíky dáme do mísy a posypeme troškou moučkového cukru nebo pokapeme rozpuštěným máslem, aby se k sobě neslepily.

  6. Podáváme sypané cukrem a rozdrobeným nebo nastrouhaným tvarohem, přelité smetanou... Cukr, kterým budeme knedlíky sypat, můžeme ochutit skořicí nebo vanilkou. Vše dle vlastní chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!