Borůvkovo-citrónový koláč recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Koláč:
160 g polohrubé mouky
1 KL prášku do pečiva
1/4 KL soli
113 g másla pokojové teploty
113 g smetanového sýru (např. Philadelphia, Lučina smetanová), pokojové teploty
150 g krupicového cukru
2 vejce
1 PL vanilkového extraktu
2 PL strouhané citrónové kůry
1 hrnek borůvek
Poleva:
113 g smetanového sýru (např. Philadelphia, Lučina smetanová), pokojové teploty
113 g másla pokojové teploty
185 g moučkového cukru
1 KL vanilkového extraktu

Postup přípravy receptu

  1. Koláč: troubu předehřejeme na 180°C a bochníkovou pečící formu (vel. 26x11 cm) vymažeme máslem a vysypeme mouku.

  2. Ve středně velké míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Odložíme.

  3. V kuchyňském robotu utřeme máslo, smetanový sýr a cukr do pěny, asi 2 minuty.

  4. Přidáme vejce, jedno po druhém a řádně promícháme. Přidáme vanilkový extrakt, citrónovou kůru a promícháme.

  5. Do máslové směsi pomalu přidáme směs mouky a jemně promícháme stěrkou.

  6. Nakonec jemně vmícháme borůvky.

  7. Těsto nalijeme do připravené pečící formy a pečeme cca 55-65 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed koláče není po vytažení suchá.

  8. Necháme vychladnout. poleva:

  9. V kuchyňském robotu utřeme máslo se smetanovým cuktrm a pomalu přidáváme moučkový cukr, ušleháme do hladka. Přidáme vanilkový extrakt. In a stand mixer or large bowl, cream butter and cream cheese until smooth.

  10. Necháme lehce vychladnout a opatrně naneseme na vychlazený koláč.

  11. Před podáváním necháme vychladnout v lednici, až poleva ztuhne.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!