Bramboráková pizza šumavská recept
Top Recepty, Bramborová jídlaSuroviny na recept
- Bramborákové těsto:
- brambory
- hladká mouka
- vejce
- česnek třený nebo lisovaný
- pepř
- sůl
- majoránka
- Smaženice:
- houby směs (čerstvé, mražené nebo sušené a předem namočené a vymačkané)
- cibule (česnek)
- mletý pepř
- sůl
- sádlo na vymaštění pekáče
- nastrouhaný sýr
- kečup
Postup Bramboráková pizza šumavská
Postup přípravy receptu
-
Udělat klasické bramborákové těsto: Strouhané syrové brambory smíchat s vejcem, hrstí mouky, solí, pepřem, rozemnutou majoránkou a prolisovaným (utřeným) česnekem. Každý podle svého gusta.
Do sádlem hodně vymaštěného pekáčku rozprostřít polovinu bramborákového těsta, dát péci cca 1/2 hodiny v rozpálené troubě cca 200 stupňů, až se těsto srazí a na povrchu trochu zezlátne.
Mezitím si připravit na pánvičce houbovou směs, pokrájené houby podusit na osmahlé cibulce na sádle nebo oleji, někdo i na troše podrceného česneku podle Jana Wericha, opepřené, osolené, ALE BEZ VAJEC! Vydusit do polotuhé konzistence.
Houbovou směs navrstvit na první část upečeného bramboráku v pekáčku, podél stěn nechat volnou mezeru a pak převrstvit druhou částí bramborákové směsi. Celé to pak dát do trouby dopéct při cca 200 °C asi 1/2 hodiny, než opět povrch zezlátne.
Po naložení porcí na talíře je možné povrch šumavské pizzy pokecat kečupem, jak kdo má rád. Bramborákovou pizzu v pekáčku je možné posypat strouhaným sýrem a dát ještě krátce zapéct do trouby, než sýr se rozpustí, zapeče a zezlátne.