Bramborovo-rybí krokety recept
Top Recepty, RybySuroviny na recept
- 200 g vařených brambor
- 200 g tresky nebo jiné ryby bez kůže a kostí
- 1 větší stroužek česneku
- 1 lžička zázvoru čerstvě nastrouhaného
- 1 lžíce petrželové natě
- sůl
- bílý pepř mletý
- 1 žloutek
- hrubá mouka
- olej na smažení
- koření dle chuti, nemusí být
Postup Bramborovo-rybí krokety
Postup přípravy receptu
-
Vařené brambory, nejlépe moučné, rozmačkáme vidličkou nebo nastrouháme. Tresku či filet z jiné, námi vybrané ryby osolíme a osmažíme na trošce oleje, necháme zchladnout, přidáme k bramborám a také rozmačkáme na menší kousky.
Směs dochutíme solí, pepřem, jemně nastrouhaným česnekem a zázvorem (lze použít i sušený), přidáme jemně nasekanou plocholistou petrželku, případně pažitku či libeček. Vmícháme žloutek, vytvoříme kompaktní směs, ze které mokrou rukou tvoříme kuličky, které obalíme v hrubé mouce (postačí 2-3 lžíce), do které dle chuti můžeme přimíchat i koření dle chuti, třeba na ryby, ale nutné to není. Pokud máme brambory vodnatější, můžeme do směsi vmíchat trošku hrubé mouky.
Krokety smažíme v pánvi nebo fritéze dozlatova. Hotové dáme na ubrousek okapat a podáváme.
Krokety jsou výborné teplé i za studena, se zeleninovým salátem, různými dipy nebo k vínu či pivu.