Brasírovaná hovězí žebra recept
Top Recepty, Hovězí masoSuroviny na recept
- 1,5 kg hovězích žeber s převahou libového masa (viz foto)
- marináda:
- 3 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce tekutého medu
- 6 stroužků česneku
- 1 lžička vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce demi glace
- 1 feferonka (nebo jiná pálivá paprička)
- 1-2 lžičky sušeného provensálského koření (tymián, rozmarýn, saturejka, oregano, bazalka)
- 2 mrkve
- 2 cibule
- hovězí vývar
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- pepř
- sůl
Postup Brasírovaná hovězí žebra
Postup přípravy receptu
-
Smícháme suroviny na marinádu a naložíme do ní maso. Vložíme do litinového kastrolu, přikryjeme potravinovou fólií a necháme v ledničce marinovat 1-2 dny.
Maso vyjmeme, stěrkou z něj setřeme marinádu (ponecháme ji v kastrolu) a opečeme na pánvi s olejem ze všech stran dohněda. I s výpekem vrátíme do kastrolu a přidáme plátky cibule, silnější kolečka mrkve, bobkový list a nové koření. Podlijeme vývarem - cca 1 cm ode dna kastrolu.
Kastrol pevně zakryjeme alobalem, přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby, rozehřáté na 100°C. Při této pomalé teplotě pečeme 10 hodin, nejlépe přes noc.
Pečené maso vyjmeme, zeleninu vybereme děrovanou sběračkou a z povrchu výpeku odstraníme tuk. Výpek poté svaříme na polovinu. Dochutíme a vrátíme zeleninu. Prohřejeme a podáváme s pečivem, nebo s bramborovým pyré.