Brasírovaná hovězí žebra recept

Top Recepty, Hovězí maso

Suroviny na recept

1,5 kg hovězích žeber s převahou libového masa (viz foto)
marináda:
3 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce tekutého medu
6 stroužků česneku
1 lžička vinného octa
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce demi glace
1 feferonka (nebo jiná pálivá paprička)
1-2 lžičky sušeného provensálského koření (tymián, rozmarýn, saturejka, oregano, bazalka)
2 mrkve
2 cibule
hovězí vývar
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme suroviny na marinádu a naložíme do ní maso. Vložíme do litinového kastrolu, přikryjeme potravinovou fólií a necháme v ledničce marinovat 1-2 dny.

  2. Maso vyjmeme, stěrkou z něj setřeme marinádu (ponecháme ji v kastrolu) a opečeme na pánvi s olejem ze všech stran dohněda. I s výpekem vrátíme do kastrolu a přidáme plátky cibule, silnější kolečka mrkve, bobkový list a nové koření. Podlijeme vývarem - cca 1 cm ode dna kastrolu.

  3. Kastrol pevně zakryjeme alobalem, přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby, rozehřáté na 100°C. Při této pomalé teplotě pečeme 10 hodin, nejlépe přes noc.

  4. Pečené maso vyjmeme, zeleninu vybereme děrovanou sběračkou a z povrchu výpeku odstraníme tuk. Výpek poté svaříme na polovinu. Dochutíme a vrátíme zeleninu. Prohřejeme a podáváme s pečivem, nebo s bramborovým pyré.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!