Brčálník – špenátová polévka recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 400 g mraženého špenátu (listy nebo protlak)
- 2 stroužky česneku (utřené)
- 1 cibule (střední, drobně nakrájené)
- 100 g šunky (nemusí být)
- 50 g nivy (jemně strouhané)
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl
- bílý pepř
- 1 litr zeleninového vývaru (i z kostky)
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 vejce (vařená natvrdo)
Postup Brčálník – špenátová polévka
Postup přípravy receptu
-
Na oleji zpěníme cibulku, když zesklovatí, přidáme šunku, orestujeme, přilijeme vývar a vložíme do něj kostku špenátu (nerozmrazujeme).
Po rozpuštění špenátu přidáme česnek, nivu, sůl, bílý pepř a nakonec smetanu.
Podle potřeby můžeme naředit mlékem.
Podáváme s vejcem vařeným natvrdo. A také můžeme vkládat krupicové nočky, viz recept v poznámce Místo bazalky do nich ale přidáme česnek a petrželku.