Bryja recept
Top Recepty, Sladká jídlaSuroviny na recept
- 500 g očistěných jablek a hrušek bez jadřinců
- krupicový cukr dle chuti
- špetka mleté skořice - dle chuti
- 2 hřebíčky
- 100 ml sladké smetany
- 15 g hladké mouky
- voda dle potřeby
Postup Bryja
Postup přípravy receptu
-
Jablka a hrušky nakrájíme na menší kusy, vložíme do pánve nebo kastrolu a podlijeme trochou vody - cca 200 ml. Přidáme cukr, skořici, hřebíčky a přivedeme k varu. Hned vmícháme smetanu s rozkvedlanou moukou a zhruba 20 minut necháme provářet na menším příkonu tepla. Občas lehce promícháme. Pokud je třeba, přidáme ještě při zahušťování trochu vody, aby vznikla středně hustá sladká omáčka.
Není třeba přesně dodržet gramáže, ovoce se může dát více nebo méně, taktéž mouky a smetany. Setkala jsem se i s receptem, kde se ještě přidávaly švestky.
Bryja se podává samostatně nebo s vařenými brambory.