Buchty od kuchaře Petra recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Kvásek:
50 g hladké mouky
50 g cukru krupice
200 ml mléka
42 g droždí (1 kostka)
Těsto:
500 g polohrubé mouky
80 g cukru krupice
1 žloutek
špetka soli
1/2 sáčku vanilkového cukru
200 ml mléka
100 g másla
20 ml oleje
Maková náplň:
150 g mletého máku
250 ml mléka
5 lžic cukru krupice
100 g nastrouhaných piškotů nebo perníku na vaření
1/2 sáčku vanilkového cukru
50 ml rumu
50 g rozinek
5 g skořice
Povidlová náplň:
150 g povidel
20 ml rumu

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme kvásek: 200 ml vlažné mléka (nesmí být vařicí) rozšleháme metlou s 50 g cukru krupice a 1 kostkou druždí, až se rozpustí droždí. Potom přidám 50 g hladké mouky a rozšleháme. Přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut kynout. A kvásek máme hotový.

  2. Těsto: Do mísy dáme 500 g polohrubé mouky + 80 g cukru krupice + špetku soli + 1/2 sáčku vanilkového cukru a promícháme. Potom přidáme vykynutý kvásek + 1 žloutek + 100 g rozpuštěného másla + 20 ml oleje a propracujeme těsto. V případě že je těsto tuhé přiléváme mléko a v případě že je řidké přidíme polohrubou mouku a necháme 30 minut kynout.

  3. Maková náplň: 250 ml mléka svaříme s 150 g mletého máku asi 5 minut potom přidáme 100g nastrouhaných piškotů, nebo perníku a 1/2 sáčku vanilkového cukru a rozinky namočené v rumu. A duchutíme cukrem a skořicí.

  4. Povidlová náplň: Povidla rozmícháme s rumem.

  5. Dohotovení buchet: Vykynuté těsto rozělíme na 30 dílu. Každý díl rozválíme na placku a dáme na střed lžičku náplaňě já dělám 15 buchet makových a 15 povidlových.

  6. Dáme do pekáčku nebo na plech.

  7. Pomašlujeme důkladně rozpuštěným máslem a pečeme v předehřáté troubě na 200 C asi 20 minut do zlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!