Bůčková kapsa s fazolkami recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- 500 g bůčku bez kosti
- 200 g zelených fazolek (já použila mražené)
- 1 masité rajské jablko
- 2-3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- tymián
- rozmarýn
- celý kmín na povrch bůčku
- vývar nebo voda na podlití
- sádlo nebo jiný vhodný tuk na pečení
Postup Bůčková kapsa s fazolkami
Postup přípravy receptu
-
Mražené fazolky spaříme vroucí vodou, ve které je necháme cca 8 minut. Čerstvé musíme uvařit na skus, asi 10 minut. Ihned zchladíme ledovou vodou, aby zůstaly zelené.
Fazolky a rajče rozmixujeme nebo rozsekáme na pyré. Já použila nástavec v mixéru na sekání zeleniny.
Přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme, přidáme buď čerstvé nebo sušené bylinky – množství dle chuti a náplň promícháme.
Do bůčku vyřízneme kapsu. Bůček ze všech stran i v kapse lehce osolíme, opepříme a naplníme směsí. Ovážeme provázkem nebo spíchneme jehlicemi.
Na pánvi bez tuku bůček ze všech stran osmahneme, aby se maso zatáhlo a zpevnilo.
Rozpálíme troubu na 200 °C.
Cibuli nakrájíme na silnější plátky.
Do pekáčku s rozpáleným sádlem vložíme bůček kůží dolů a obložíme cibulí.
Povrch bůčku posypeme celým kmínem. Pečeme otevřené cca 15 minut. Polijeme asi 2x výpekem.
Po této době snížíme teplotu asi na 180°C, k bůčku přilijeme cca 250 – 300 ml vývaru nebo vody, (tekutina by měla jen lehce zatopit nejspodnější vrstvu masa), zakryjeme pekáč víkem nebo alobalem a pečeme dalších 50 minut. Poléváme výpekem, seškrabujeme i nepřipálený výpek ze stran pekáče.
Pak bůček obrátíme kůží nahoru, ostrým nožem ji několikrát nařízneme a pečeme ještě 20 minut zakryté. Pak víko sundáme a bez zakrytí ještě dopečeme do křupavé kůrčičky cca15 minut. Bůček nekrájíme hned, necháme ho 10 minut odpočinout, aby nám nevytekla šťáva. Podáváme s různě upravenými brambory, nebo i jen s pečivem. Zdroj z rodinné kuchařky