Bušin borůvkový koláč na plech recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 3 čerstvá vejce
- 1/4 l mléka
- 100 g Hery
- 90 g cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- kousek Hery na vymazání plechu
- trochu hrubé mouky na posyp plechu
- Ovoce:
- borůvky nebo jiné ovoce (raději více)
- Žmolenka/drobenka:
- máslo
- cukr
- hrubá mouka
- Na dokončení:
- cukr (dle kyselosti ovoce lepší vanilkový cukr)
Postup Bušin borůvkový koláč na plech
Postup přípravy receptu
-
Oddělené 3 žloutky a Heru spolu s cukrem utřeme do pěny a přidáme mouku s práškem do pečiva + vanilkový cukr a zamícháme spolu s odraženým mlékem. Opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků.
Těsto rovnoměrně rozprostřeme na vymazaný a vysypaný plech.
Borůvky také rovnoměrně rozprostřeme na celý plech a podle kyselosti ovoce ještě přisladíme. Chuť zlepší zase i vanikový cukr. Pečlivě posypeme žmolenkou. Počítáme, že čím je ovoce vlhčí (vodnaté), tím je nutné více žmolenky (např. - borůvky, rybíz apod).
Dáme péci do předehřáté trouby na 180°C. Doba dle trouby se pohybuje mezi 40 - 50 minutami. Těsto je na kraji růžové, případně zkusíme špejlí lepivost.