Čekanka na másle se šunkou a sýrovým přelivem recept
Top Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny na recept
- Na čekanku:
- 2 ks čekanky
- 4 plátky dušené šunky
- oříšek másla
- sůl
- Na přeliv:
- 250 ml smetany
- 120 g sýru Gorgonzola
- 25 g sekaných vlašských ořechů
- Příloha bramborové kaše zapečená v troubě:
- brambory
- máslo
- mléko
- sůl
- pečicí papír
Postup Čekanka na másle se šunkou a sýrovým přelivem
Postup přípravy receptu
-
Odstraníme z čekanky horní listy a rozpůlíme ji (podélně). Dáme 4 půlky čekanky vařit v osolené vodě 5 minut, větší necháme delší dobu. Po uvaření čekanku zchladíme studenou vodou, aby se nám neztratila barva a osušíme. Každou osušenou půlku zabalíme do plátku dušené šunky a osmahneme na másle do zlatova.
Do kastrůlku dáme smetanu a nakrájenou gorgonzolu (kdo chce může nahradit nivou). Necháme rozpustit a přidáme vlašské ořechy nasekané na jemno.
Jako přílohu jsem udělala zapečenou br. kaši. Uděláme si hustší br. kaši a pomocí zdobítek na těsto se snažíme vytlačit bramborovou kaši do úhledných tvarů na pečící papír viz foto. Necháme zapéct do zlatova. Mě osobně se příloha moc nepovedla, snad budete mít víc štěstí.