Celero-zázvorové hovězí na smetaně recept

Top Recepty, Hovězí maso

Suroviny na recept

1/2 kg falešné svíčkové
5 cm čerstvého zázvoru
1/4 středního celeru
2 vrchovaté PL plnotučné hořčice
pepř
sůl
olej
kousek másla
3 střední cibule na drobno
1 kostka hovězího bujonu
2 vrchovaté KL solamylu (případně víc,podle kvality škrobu)
1/2 kelímku smetany

Postup přípravy receptu

  1. Oloupaný zázvor nastrouháme na jemno,dřevitý zbytek vyhodit. Přistrouháme čtvrtku celeru a přidáme hořčici a vymícháme.

  2. Celý kus masa osolíme, opepříme a prořízne ďurky do kříže skrz maso. Do těch prstem nacpeme trochu směsi. Zbytkem maso pěkně potřeme ze všech stran.

  3. Do kastrolu dáme asi 2PL oleje a kousek másla. Rozehřejeme a necháme v tom zesklovatět cibulku.

  4. Na pánev dáme trochu oleje, rozpálíme a maso ze všech stran pěkně zasmahneme a zatáhneme. Opečené maso dáme mimo a do výpeku dáme 1/4 sklenky vody,mícháme a necháme odvařit.

  5. Maso dáme na zesklovatělou cibulku a vlijeme odvařený výpek. Přihodíme bujon, osolíme, opepříme,dolijeme vodu do 2/3 výšky masa a dusíme doměkka.

  6. Měkké maso vyjmeme, vývar rozmixujeme ponorným mixérem. Přilijeme asi 1/2 sklenky vody.

  7. V hrníčku rozmícháme škrob se lžící vody a vmícháme do omáčky. Necháme 5-10 minut provařit.

  8. Na závěr vlijeme půl kalíšku smetany pro zjemnění a ještě chvilku provaříme. Jako přílohu jsem dala jasmínovou rýží smíchanou s petrželkou a pažitkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!