Celerová krémová polévka s polentovo-sýrovými noky recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

polévka:
1 středně velký celer
2-3 brambory
kousek pórku nebo jarní cibulky (nemusí být)
5 PL slunečnicového oleje
5 dkg másla
0,75 l zeleninového vývaru
3 PL zakysané smetany
2 bobkové listy
pepř mletý
citronová kůra
trochu citronové šťávy
čerstvá pažitka
zelená petrželka
anglická slanina
polentovo-sýrové noky:
2-3 vrchovaté PL polenty (použila jsem zbytek, pokud nemáte, uvařte polentu podle návodu)
3 PL nastrouhaného tvrdého sýra
1 vejce
1 PL hladké mouky
muškátový oříšek
petrželka
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Polévka: Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. Do hrnce dáme olej, máslo, přidáme nakrájenou zeleninu a cca 5 minut restujeme.

  2. Zalijeme vývarem, aby byla zelenina ponořená, přidáme bobkové listy a dusíme pod pokličkou cca 30 minut. Na pánvi orestujeme anglickou slaninu.

  3. K uvařené zelenině přidáme zakysanou smetanu, citronovou kůru a vše dohladka rozmixujeme.Pokud je polévka hustá, přilijeme ještě zbytek vývaru nebo vodu.

  4. Polévku dochutíme pepřem, citronovou šťávou a krátce provaříme. Polévku servírujeme s polentovo-sýrovými noky, posypeme orestovanou slaninou a pažitkou.

  5. Polentovo-sýrové noky: Dejte vařit vodu se špetkou soli. Pokud děláte noky ze zbytku polenty, je dobré ji na hrubém struhadle nastrouhat, protože studená polenta je ztuhlá.

  6. Přidejte k polentě ostatní ingredience a vše dobře promíchejte. Lžící nebo navlhčenýma rukama udělejte noky a dejte je vařit do vroucí vody-cca 3 minuty (když noky vyplavou napovrch jsou už hotové)


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!