Celokváskový pšenično-žitný chléb recept

Top Recepty, Slané pečivo

Suroviny na recept

300 ml vody
50 g pravidelně živeného žitného kvásku
200 g žitné chlebové mouky
320 g (i trošku více, podle hustoty kvásku) hladké mouky
2 lžičky soli
1-2 lžičky kmínu nebo chlebového koření

Postup přípravy receptu

  1. Večer před pečením smícháme v míse kvásek (50 g), žitnou chlebovou mouku (200 g) a vodu (300 ml) do hladkého těstíčka a v zakryté míse necháme v teple do rána.

  2. Ráno (po 10-12 hodinách) má těstíčko zvětšený objem, je velice napěněné a příjemně voní kváskem. Přidáme do něj zbytek surovin (dělala jsem robotem) a umícháme těsto, které necháme asi 3 hodiny v teplé místnosti kynout.

  3. Těsto propracujeme, je-li třeba, mírně podsypáváme moukou. Vytvarujeme bochník, který dáme (dobře pomoučněný) přibližně na 1-1,5 hodiny kynout do ošatky.

  4. Rozehřejeme troubu na 250°C, bochník opatrně vykulíme na plech (s oporou ruky) a při této teplotě pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme na 200°C a asi 35-40 minut dopečeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!