Český dvoukrémový dort, aneb utajený národní poklad! recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

15 bílků
300 g krupicového cukru
350 g vlašských ořechů
3 lžíce hladké mouky
Žloutková náplň:
750 ml mléka
300 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
15 žloutků
4 lžíce kukuřičného škrobu
200 g másla
100 g hořké čokolády
Na dohotovení:
200 ml smetany ke šlehání
moučkový cukr dle chuti
čokoládové hobliny a jiné zdobení

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravte náplň: V misce promíchejte žloutky s trochou mléka a škrobem.

  2. Zbylé mléko přiveďte k varu s krupicovým i vanilkovým cukrem, přidejte žloutkový základ, stáhněte teplotu a za stálého míchání vše svařte.

  3. Hustý krém provařte (cca 5 minut).

  4. Po odstavení zakryjte rendlík fólií a nechte obsah vychladnout.

  5. Mírně vlažný zašlehejte po lžících do másla, jež jste vypracovali šlehačem doběla, krém rozdělte na poloviny a do jedné zašlehejte rozehřátou vlažnou čokoládu.

  6. Podstatu těsta tvoří sníh z bílků, do kterého zašleháte po lžících cukr.

  7. Dále do pěny vmíchejte ořechy promíchané s moukou, těsto rozetřete do 3 kruhových forem či ráfků o průměru 22 cm podložených alobalem.

  8. Pláty pečte při 170 °C cca 15 minut.

  9. Na rovné podložce nechte všechny vychladnout a případně po obvodu odkrojte či ostřihněte nůžkami vyvýšené okraje.

  10. Jeden z plátů potřete ho polovinou světlého krému a ze sáčku s odstřiženým růžkem vytlačte na tuto vrstvu spirálovitě polovinu tmavého krému.

  11. Přiklopte druhý plát a postup opakujte.

  12. Třetí vrchní plát zakončete vrstvou vyšlehané smetany a šlehačkou potřete i bok.

  13. Povrch dortíku obsypte čokoládovými hoblinami, obvod ozdobte pomocí sáčku s řezanou špičkou pusinkami a vzniklý lem doplňte např. filigrány.

  14. Náš tip: Upečené pláty skládejte krémem přímo na podnosu, na němž budete hotový dort servírovat. Je totiž velice jemný a špatně se přenáší. Jak ovšem zabránit umazání pokladu šlehačkou při potírání boku? Jednoduše celý obložte kratšími proužky papíru na pečení, jež pod bok částečně zasunete. Zároveň se budou překrývat a vytvoří lem, který po finální úpravě šlehačkou opět odstraníte.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!