Chutný broskvový koláč z křehkého těsta recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

150 g hladké mouky
špetka soli
1 polévková lžíce moučkového cukru
65 g másla (pokrájeného na centimetrové kostky)
1 vejce (M) (trochu našlehané)
broskve půlené - kompot (820 ml)
60 g čokoládových kapek s vyšším obsahem kakaové hmoty, nebo hrubě nasekané čokolády
4 vejce
250 ml smetany ke šlehání
2 vrchovaté polévkové lžíce moučkového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Mouku, sůl a moučkový cukr vložte do sekacího robotu a na chvilku zapněte, aby se provzdušnila mouka. Přidejte nakrájené máslo a znovu zapněte robot. Nakonec vlijte trochu našlehané vejce.

  2. Opět na chvíli zapněte, až se z těsta utvoří koule. Těsto nepřepracujte, zpracujte je rychle a co nejméně. Přepracované těsto je pak těžké. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechejte v lednici alespoň 30 minut odpočinout, tím bude těsto více elastické a bude se s ním lépe pracovat.

  3. Odpočinuté těsto vyválejte na lehce pomoučněném vále nebo mezi dvěma vrstvami papíru na pečení na tloušťku 2-3 milimetry a přebytek mouky z těsta odstraňte štětcem nebo čistou utěrkou.

  4. Jakmile je těsto vyválené na správnou tloušťku, přeložte jej na polovinu nebo namotejte na váleček a přeneste jej do koláčové formy. Těsto jemně stiskněte dolů do dolního okraje a přebytečné těsto oddělte válečkem na povrchu koláčové formy.

  5. Vyplněnou koláčovou formu nechte ještě 20-30 minut odpočinout v lednici. Tím se zabrání smrštění těsta během pečení. Teprve pak naplňte koláč.

  6. Půlky broskví nakrájejte na čtyři díly, poskládejte je na těsto a posypte čokoládovými kapkami nebo nasekanou čokoládou. V hluboké míse rozšlehejte smetanu, cukr a vejce a hmotu vlijte do koláče.

  7. Vložte do předem vyhřáté trouby na teplotu 200°C. Po 10 minutách pečení, snižte teplotu na 175°C a při této teplotě pečte koláč ještě asi 30 minut.

  8. Jakmile je koláč upečený, opatrně jej vyjměte z trouby a nechejte trochu vychladnout. Koláč se podává teplý, ale skvěle chutná i studený.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!