Citronovozázvorový cheesecake recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 200 g světlých sušenek (BeBe, Koka)
- 100 g rozpuštěného másla
- 1/4 kávové lžičky mletého zázvoru
- máslo na vytření formy
- 750 g smetanového sýru (Mascarpone, Philadelphia)
- 150 g cukru
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku
- 10 g strouhaného zázvoru (i víc, chuť bude výraznější)
- citronová šťáva z 1 citronu
- 1 vanilkový lusk nebo mletá vanilka
Postup Citronovozázvorový cheesecake
Postup přípravy receptu
-
KORPUS: Sušenky rozdrtíme (já robotem) a v míse rukama propracujeme s rozpuštěným máslem a mletým zázvorem. Sušenkovou hmotu napěchujeme na dno a část i do okrajů máslem vymazané rozevírací formy a vložíme do trouby rozehřáté na 180°C. Zapečeme cca 5 min.
NÁPLŇ: Ve velké míse rozmícháme smetanový sýr, cukr, vanilkový pudink, žloutky a vanilku. Na míchání použijeme metlu a ne šlehač, aby nevznikly bubliny.
Do hladkého základu přidáme nastrouhaný zázvor, šťávu z jednoho citronu a nakonec tuhý sníh z bílků. Opatrně mícháme, až vznikne hladký, tekutý krém.
Nalijeme na předpečený sušenkový korpus, uhladíme a necháme chvilku stát, aby se krém dobře propojil se sušenkami.
Vložíme do trouby stažené na 160°C a pečeme cca hodinu. Jen pozn.: Komu trouba peče dobře shora, jako moje, přikryjte sýrového miláčka alobalem, aby neměl nahoře moc zlatavou kůžičku (trošku kazí dojem).