Čočkovo-ořechová sekaná recept

Top Recepty, Dietní recepty

Suroviny na recept

1 hrnek neuvařené zelené čočky
1 hrnek vlašských ořechů
3 vrchovaté lžíce rozemletých lněných semínek
1/2 hrnku vody
3 velké stroužky česneku
1,5 hrnku najemno nakrájené cibule (asi 3 střední cibule)
1 hrnek najemno nakrájeného řapíkatého celeru (asi by byl chutný i normální, ale dala bych ho méně)
1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
1/3 hrnku nahrubo nastrouhaného sladkého jablka
1/3 hrnku hrozinek
1/2 hrnku rozemletých ovesných vloček
3/4 hrnku strouhanky
2 lžičky čerstvého či 1 sušeného tymiánu
sůl
pepř
1/4 hrnku kečupu
1 lžíce javorového sirupu či jiného sladidla
2 lžíce jablečného pyré
1 lžíce balzamikového octa

Postup přípravy receptu

  1. Čočku propláchněte a dejte spolu s třemi hrnky vody do hrnce, přidejte trochu sypkého bujónu a přiveďte k varu. Vařte asi 45 minut (čočka by měla být lehce rozvařená).

  2. Ořechy nasekejte nožem na menší kousky a opražte na pánvi či v troubě (asi 8-10 minut na 160°C).

  3. Lněná semínka rozemelte, přimíchejte vodu a dobře promíchejte vidličkou či metličkou, dejte do lednice. Na pánvi zahřejte olej, přidejte rozmačkaný česnek a cibuli a opékejte asi 5 minut. Poté přidejte celer, mrkev, jablko a rozinky a dalších asi 10-15 minut opékejte.

  4. Když je čočka a vše ostatní hotové, přenejte do velké mísy, přidejte vločkovou mouku, strouhanku, koření, lněné semínko, (nezapomeňte na ořechy), a vše dobře promíchejte.

  5. Ochutnejte a dochuťte pepřem, solí, případně dalším kořením či sypkým bujónem. Dobře vmačkejte do pečící nádoby.

  6. V hrnku promíchejte kečup, javorový sirup, jablečné pyré a balzamikový ocet a potřete touto směsí čočkovou sekanou.

  7. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 45 minut. Před podáváním nechte trochu vychladnout, skladujte v lednici.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!