Croissanty s mandlemi recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 670 g hladké mouky
- 42 g kvasnic (1 kostka)
- 100 ml mléka
- 170 ml vody
- 2 vejce
- 65 g cukr krupice
- sůl
- 300 g másla
- 50 g mandlových lupínků na posypání
Postup Croissanty s mandlemi
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme, osolíme, přidáme cukr, kvasnice, 1 vejce, mléko, vlažnou vodu a vypracujeme polotuhé těsto.
Vyválíme na obdélník 40x20 a poklademe po celé ploše plátky másla. Nejlépe máslo naškrábeme škrabkou na brambory. Pak těsto přeložíme tak, že máslo uzavřeme uvnitř. Rozválíme těsto tak, aby máslo těsto neprotrhlo a necháme přikryté 10 minut kynout. Pak znovu přeložíme a rozválíme, znovu necháme 10 minut kynout a pak ještě jednou celé zopakujeme (celkem 3x překládáme a necháme kynout). Pak znovu přeložíme a rozválíme a necháme kynout 30 min, až těsto zdvojnásobí svou velikost. Pak těsto znovu rozválíme na obdélník 30x60 cm, rozkrájíme na čtverečky nebo trojúhelníčky a stočíme do rohlíků.
Croissanty přeložíme na moukou vysypaný plech nebo pečicí papír a necháme je na něm alespoň hodinu znovu kynout.
Pak je potřeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 12 - 15 min dozlatova.