Dipy z nivy, křenu a bylinkového kečupu recept

Top Recepty, Studená kuchyně

Suroviny na recept

Dip z nivy k syrové zelenině:
250-300 g nivy
1 velký kelímek zakysané smetany (500 g)
1 větší červená cibule
4-5 stroužků česneku (podle chuti)
špetka soli (já nedávám)
Dip z kečupu, majonézy a bylinek:
8-10 lžic rajčatového kečupu
4 lžíce majonézy
zahradní bylinky (dle chuti)
1 lžíce worcestrové omáčky
1 nastrouhaná kyselá okurka (nebo 2 malinké)
1 jemně nasekaná cibule
Křenový dip ke grilovanému masu:
2 PL jogurtu
2 PL zakysané smetany
2 PL majonézy
2-3 vrchovaté lžíce jemně strouhaného křenu
sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Dip z nivy k syrové zelenině: Nastrouháme do mísy nivu (já strouhám na hrubém struhadle, ale kdo si dá tu práci a nastrouhá na malých očkách, bude mít dip hezčí a jemnější). K nastrouhané nivě přidáme najemno nakrájenou červenou cibuli (trochu si jí necháme na ozdobu) a zakysanou smetanu, promícháme, přidáme prolisovaný česnek a znovu promícháme. (Z tohoto množství surovin byla plná zavařovací sklenice 720 ml.) Podáváme v misce, posypané zbylou červenou cibulí a ozdobené bylinkami. Dip je mírně pikantní a velice se hodí k tyčinkám syrové zeleniny nebo k pečenému či grilovanému masu (kuřecí, vepřové).

  2. Dip z kečupu, majonézy a bylinek: Do misky odměříme lžící kečup (použijeme buď domácí nebo kvalitní koupený), přidáme majonézu na zjemnění a lžíci worčestru, dále přidáme nahrubo nastrouhanou okurku, drobně pokrájenou cibuli a dobře promícháme. Nasekáme oblíbené bylinky a přimícháme je k dipu. Já jsem dávala čínskou (česnekovou) pažitku, listy plocholisté petrželky, zelenou nať z jarní cibulky a bazalku, vše pochopitelně drobně posekané. Z uvedeného množství surovin jsem měla 1 menší zavařovací sklenici s víčkem (370 ml).

  3. Křenový dip ke grilovanému masu: Majonézu, smetanu, jogurt a křen smícháme dohromady. Dochutíme solí a pepřem a necháme odpočinout v lednici. Křenu jsem dala 3 PL. Pokud mám doma jen zakysanou smetanu, nebo pouze jogurt, použiji jen tu jedinou ingredienci, ale její množství navýším. Majonézu, které se jinak dost vyhýbám, do tohoto dipu vždy dávám. Dip se hodí k vařenému, pečenému i grilovanému masu, hlavně k hovězímu a libovějšímu vepřovému. Z uvedeného množství surovin jsem měla 1 menší zavařovací sklenici s víčkem (370 ml).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!