Dobře naložený králík recept
Top Recepty, Jiné masoSuroviny na recept
- 2200 g Králík
- 500 g vepřový bůček
- 100 g slaniny
- 3 lžíce sádla
- 1 hlava velkého česneku
- 1 velká cibule
- 1 střední mrkev
- 1 menší petržel
- kousek celeru
- sůl
- pepř
- špetka kmínu
Postup Dobře naložený králík
Postup přípravy receptu
-
Králíka den před pečením napícháme injekční stříkačkou v masitých místech česnekovým výluhem (nastrouhaný česnek se solí a vodou a scezený). Prošpikujeme slaninou na masitých místech a uložíme cca na 24 hod. do chladna. Zbylou drť a česnekovou vodu užijeme na podlití.
Druhý den králíka naporcujeme, ještě osolíme a potřeme česnekem a opepříme. Vložíme do pekáče a vložíme i bůček a pár lžic sádla. Zalijeme zbylým výluhem s trochou vody. Přidáme špetku kmínu a pečeme přikryté v troubě na 165 - 170°C. Průběžně podléváme.
Asi po jedné hodině obložíme maso nahrubo nastrouhanou zeleninou a cibulí a ještě asi 30 min přikryté pečeme. Pak zkusíme maso, je-li měkké, odkryjeme a dopečeme do růžova. Podáváme s bramborovým knedlíkem a se zelím, jak kysaným, ale i bílým. Lze jíst i s bramborem.