Dobře naložený králík recept

Top Recepty, Jiné maso

Suroviny na recept

2200 g Králík
500 g vepřový bůček
100 g slaniny
3 lžíce sádla
1 hlava velkého česneku
1 velká cibule
1 střední mrkev
1 menší petržel
kousek celeru
sůl
pepř
špetka kmínu

Postup přípravy receptu

  1. Králíka den před pečením napícháme injekční stříkačkou v masitých místech česnekovým výluhem (nastrouhaný česnek se solí a vodou a scezený). Prošpikujeme slaninou na masitých místech a uložíme cca na 24 hod. do chladna. Zbylou drť a česnekovou vodu užijeme na podlití.

  2. Druhý den králíka naporcujeme, ještě osolíme a potřeme česnekem a opepříme. Vložíme do pekáče a vložíme i bůček a pár lžic sádla. Zalijeme zbylým výluhem s trochou vody. Přidáme špetku kmínu a pečeme přikryté v troubě na 165 - 170°C. Průběžně podléváme.

  3. Asi po jedné hodině obložíme maso nahrubo nastrouhanou zeleninou a cibulí a ještě asi 30 min přikryté pečeme. Pak zkusíme maso, je-li měkké, odkryjeme a dopečeme do růžova. Podáváme s bramborovým knedlíkem a se zelím, jak kysaným, ale i bílým. Lze jíst i s bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!