Domácí chléb s ovesnými vločkami a medem recept

Top Recepty, Slané pečivo

Suroviny na recept

Na těsto:
3 hrnky (380-400 g) hladké mouky
3/4 hrnku (80 g) ovesných vloček
1/2 kostky droždí (cca 25 g)
1 1/2 KL soli
1 hrnek (240 ml) mléka
1/4 hrnku (60 ml) teplé vody
2 PL (28 grams) másla
1/4 hrnku (60 ml) medu
Na posypání:
1 1/2 až 2 PL medu ohřátého
1 1/2 až 2 PL ovesných vloček

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: ve velké míse nebo v míse kuchyňského robotu smícháme mouku, ovesné vločky, sůl a rozdrobíme droždí.

  2. V malé misce nebo větším hrnku (cca 0,5 l) ohřejeme mléko tak, aby bylo dost teplé, ale nevařilo se. Přidáme máslo a za stálého míchání ho necháme v mléce rozpustit. Vmícháme med a vodu.

  3. Směs mléka nalijeme do suchých přísad a pomocí hnětacího háku (nebo vařečkou) vypracujeme hladké a pružné těsto (cca 10 minut).

  4. Pokud je těsto moc lepkavé, přidáme mouku, ale vždy jen po cca 10 g. 5. Pokud je moc hutné, přidáme vodu, po 1 ČL. (Já vždy začnu s 380 g a obvykle skončím na 390 g. Před přidáním mouky nebo vody musíme být trpěliví - nejdříve bude těsto hodně lepkavé. Pokud bude lepkavé i po 5 minutách, přidáváme postupně mouku, ale vždy jen po 10 g).

  5. Uhnětené těsto dáme do lehce vymaštěné mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout až zdvojnásobí svůj objem, cca 1/2 až 1 hodinu.

  6. Po vykynutí těsto vyndáme na vál a vyválíme ho obdélníku vel. 10 x 25 cm.

  7. Těsto pevně srolujeme a bochník vložíme do bochníkové pečící formy (vel. 26x11 cm) vyložené pečicím papírem.

  8. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 - 45 minut kynout.

  9. Po 20 minutách předehřejeme troubu na 180°C a na spodní mřížku v troubě dáme malý hrnec, do kterého nalijeme 0,5 l vroucí vody.

  10. Jakmile bochník zdvojnásobil svůj objem, potřeme ho ohřátým medem a posypeme ovesnými vločkami.

  11. Pečeme 40 - 50 minut, dozlatova nebo dokud vnitřní teplota chleba nedosáhne 90°C.

  12. Po upečení a před krájením necháme zcela vychladnout.

  13. Nebuďte netrpěliví a nechtějte bochník krájet ještě teplý. Skutečně vyčkejte, až zcela vychladne - ať už při pokojové teplotě, nebo třeba za okny (jako to dělám já, když pospíchám nebo jsem nedočkavá:-))


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!