Domácí karamelové větrníky recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Odpalované těsto:
500 ml vody
špetka soli
160 g másla
270 g polohrubé mouky
7 vajec
Karamelový krém:
2 karamelové pudinkové prášky
500 ml mléka
250 g másla
7 lžic cukru
Šlehačka:
500 ml smetany ke šlehání
2 ztužovače šlehačky
6 lžic cukru
Karamelová poleva:
250 g cukru
200 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Vodu se solí a máslem přivedeme do varu. Postupně přisypáváme mouku a na mírném ohni stále mícháme, až se těsto spojí a přestane se lepit. Do vychladlého těsta postupně zašleháváme vejce a vyšleháme dohladka.

  2. Těstem naplníme zdobičku a stříkáme malé větrníky (2 vrstvy na sebe). Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C dorůžova. Ještě teplé rozkrojíme a vychladlé naplníme.

  3. Karamelový krém: Pudinkové prášky, mléko a cukr uvaříme jako klasický pudink. Do vychladlého pudinku zašleháme máslo. Vyšleháme dohladka. Krémem plníme větrníky.

  4. Šlehačka: Smetany, ztužovače a cukr vyšleháme do husté konzistence. Šlehačkou plníme na karamelový krém větrníky a přiklopíme.

  5. Karamelová poleva: Cukr nasypeme do kastrolu a necháme roztavit na zlatý karamel. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijeme do něj horkou šlehačku a mícháme dohladka a do husté konzistence. Pozor, aby to nevzkypělo, pořád míchat. Polevou potíráme větrníky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!