Domácí klobásky recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

17 kg vykostěného bůčku
3 kg zadního hovězího
40 dkg sůl
3 hlavičky česneku
pepř
kmín
sladká paprika
pálivá paprika podle chuti
voda

Postup přípravy receptu

  1. Bůček pomelu na hrubé šajbě a vsypu sůl (2 dkg soli na 1 kg masa), dobře promíchám, uložím (bez vzduchových bublin) do vhodné nádoby a dám do ledničky na 3-4 dny.

  2. Po této době dám maso do velké nádoby, přidám česnek a ostatní koření podle chuti s tím, že papriky dávám minimálně. Vše důkladně promísím a přidávám studenou vodu (3-4 litry).

  3. Mezitím pomelu hovězí na jemné šajbě, přidám sůl (2 dkg na 1 kg masa), promíchám a vložím k bůčku a opět pořádně promíchám. Plním do vyšlemovaných střev a takto naplněná střeva uložím přes noc do chladu, aby maso ještě dozrálo.

  4. Udím v předem dobře vyhřáté udírně při cca 70-80°C asi 6 hodin. Klobásky nechám vychladnout a otřu je ubrousky, aby nebyla tolik cítit mírná hořkost z kouře.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!