Domácí vepřová šunka recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- 1 kg vepřového masa (kuřecí, krůtí, králičí, atd.)
- 2 lžičky rychlosoli pragandy
- cca 1dl vody
Postup Domácí vepřová šunka
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si cca 1 kg masa (vepřové, kuřecí, krůtí, králičí, atd.), formu na šunku (šunkovar), 2 lžičky pragandy (rychlosůl) a cca 1dl vody.
Maso nakrájíme na kostičky, dáme do robotu na hnětení (zapneme), pomaličku přisypeme pragandu a postupně přilíváme vodu (maso nesmí ve vodě plavat – až se vpije do masa, přilijeme další drobek).
Připravíme si formu do které jsme si mezitím vložili igelit. sáček a až se kolem kousků masa vytvoří takové blátíčko“, naplníme formu onou hmotou“, kterou po uzavření dáme cca na 24 hodin do ledničky.
Druhý den formu vaříme postupným zvyšováním teploty na 75°C. Od této doby vaříme zhruba 90 minut, kde by se teplota měla pohybovat v rozmezí zhruba od 75C do 80°C.
Po uvaření formu vložíme do studené vody a šunku tím jakoby šokem zchladíme.
Šunku z formy vyjmeme a dáme pořádně vychladit.
Po úplném vychladnutí krájíme a podáváme.