Dort „kubánec“ extra banánový recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

3 vejce
3 lžíce krupicového cukru
špetka soli
2 lžíce oleje
3 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce kakaa
1 lžička prášku do pečiva
ČOKOLÁDOVÁ ŠLEHAČKA:
750 ml smetany ke šlehání
300 g čokolády na vaření
K NAPLNĚNÍ:
3 banány
0,5 citrónu
NA POLITÍ:
200 g čokolády na vaření
6 lžic teplé vody
1 lžíce másla
3 lžíce smetany ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. V předstihu připravte základ čokoládové šlehačky: V kastrolu rozehřejte ve smetaně čokoládu, vše vymíchejte a po přejití varem odstavte. Pod fólií uložte tekutinu do druhého dne v chladu (opravdu nespěchejte!).

  2. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem a šlehačem zapracujte do pěny olej. Z bílků se solí vyšlehejte sníh a vmíchejte ho stěrkou střídavě s moukou promíchanou s prosátým kakaem a práškem do pečiva do žloutkové pěny.

  3. Těsto naložte do formy o průměru 22 cm (dno vyložte kruhem papíru na pečení) a korpus při 170°C upečte (cca 15 minut). Vyjmutý z formy nechte vychladnout, vraťte ho pak zpět a rozetřete na něj tenčí vrstvu pěny, kterou jste vyšlehali ze zchlazeného svařeného základu.

  4. Na šlehačku uložte oloupané, podélně rozpůlené banány pokapané citrónem a zakryjte je další, vyšší vrstvou šlehačky (část ponechte na ozdobení). Náplň uhlaďte a základ dortu v ráfku nechte v chladu ztuhnout.

  5. Mezitím rozehřejte v horké lázni čokoládu a zamíchejte do ní vodu. Dále přidejte máslo a nakonec do táhnoucí se hmoty vmíchejte smetanu. Za občasného míchání polevu zchlaďte (musí být vlažná) a nalijte ji na povrch dortu vyjmutého z ráfku a uloženého na mřížce s listem papíru dole.

  6. Polevu rychle rozetřete hladce nožem (paletka) i na bok, a jakmile ztuhne, dozdobte dort pusinkami zbylé šlehačky a banánovými plátky smočenými v citrónové šťávě.

  7. Náš tip: Při pokládání podélně rozpůlených a citrónovkou“ zakapaných banánů do první vrstvy čokoládové šlehačky rozetřené na piškot dejte pozor, aby se pruhy ovoce nedotýkaly stěny ráfku! Finální úprava čokoládovou polevou by na nich totiž nedržela. Než tedy dort polijete, potřete šlehačkový bok po celém obvodu trochou zbylé pěny, zároveň zatřete i nerovnosti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!