Dort podzimní pro pána recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

Korpus:
4 vejce
240 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
Uvnitř:
šlehačka
ztužovač
broskve
banán (mandarinky, jahody)
Krém:
500 ml mléka
4 lžíce cukru
2 pudinky
500 g másla
Krájecí čokoláda:
100 g hořké čokolády
3 lžíce vody
lžíce másla
1,5 lžíce smetany ke šlehání nebo šlehačky
gelové potravinářské barvy
potahová hmota

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: bílky ušleháme s polovinou cukru do tuha. Nejprve chvíli šleháme jen bílky a pak, až se udělá pěna, teprve přidáme pomalu cukr.

  2. V jiné míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlá a nenabude.

  3. Do žloutkové hmoty postupně za stálého šlehání pomalu přiléváme olej a pak horkou vodu. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků.

  4. Třetinu těsta přendáme do mísy a obarvíme kakaem.

  5. Doprostřed dortové formy o průměru 24cm dáme lžíci kakaového těsta a na ni 2 lžíce světlého těsta. Na světlé těsto opět 1 lžíci tmavého a zase 2 lžíce světlého těsta. Těsto dáváme stále na jedno místo - samo se rozprostře.

  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C a pečeme asi 45 minut. Necháme vychladnout.

  7. Uvnitř: ušleháme si šlehačku se ztužovačem, naneseme na prokrojený korpus a pokladem ovocem. Můžem korpus proříznout dvakrát a do druhého patra dát krém, který si připravíme.

  8. Tak 2-3 hodiny před zdobením si uvaříme puding. Mléko, cukr, 2 pudinky na hustou kaši. Vše přelijeme do jiné nádoby, uhladíme a pomalu ze strany lijeme studenou vodu. A necháme vychladnout. Voda nám zabrání škraloupu. Do stejné místnosti dáme obě másla a čekáme na stejnou teplotu.

  9. Když je vše vychladlé a rozehřáté, připravíme si krém ke zdobení. Vodu z nádoby vylijeme, puding dáme do větší a vyšší nádoby a šleháme elektrickým šlehačem na kaši. Pak pomalu přidáváme máslo. Stále vše šleháme. Pokud je krém málo sladký, můžeme přidat moučkový cukr, já dávám tak lžičku a stačí to.

  10. Krém jsem dala do druhého patra korpusu, ochutila pastou a přiložila vrchní korpus. Strany jsem ozdobila pletením, obvod obobečkovala. List jsem si obtáhla, aby mi udělal okraje a vnitřek listu, vylila čokoládou. A kolem něho dozdobila.

  11. Krájecí čokoláda: rozpustíme ve vodní lázky tabulku hořké čokolády, hned k ní 3 lžíce vody, po rozpuštění lžíci másla a na závěr smetanu.

  12. Týden dopředu jsem si vymodelovala listy, kaštany, žaludy, houbičky, jméno a datum.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!