Dort RUM recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

KORPUS:
- 750 g cukru krupice
- 900 g polohrubé mouky
- 21 vajec
- 15 lžic oleje
- 9 lžic rumu
- 6 lžiček prášku do pečiva
KRÉM (dovnitř dortu):
- 110 g moučkového cukru
- 1 kostka (250g) másla
- 4 žloutky
- 60 g kakaa
- 1 malá sklenička vody
KRÉM (na povrch dortu):
- 60 g moučkového cukru
- 40 g vanilkového cukru
- 0,5 l mléka
- 74 g vanilkového pudinkového prášku
- 1 kostka (250g) másla
- 3 žloutky
- 2 lžíce rumu
- vanilkové aroma
OSTATNÍ:
- potravinářské barvivo (černé, hnědé-kakao, červené, žluté, zlaté)
- kokos
- bílá cukrová vata
- potahovací hmota Smartflex Velvet

Postup přípravy receptu

  1. KORPUS: Nejdříve oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme do světlé pěny a potom přidáme postupně po lžících olej a rum. Přidáme vyšlehaný sníh a nakonec mouku, do které jsme zamíchali prášek do pečiva.

  2. Zhruba 1/3 těsta vlijeme do formy na srnčí hřbet, zbylé těsto nalijeme na plech a dáme péct. Formy musí být samozřejmě vymazané tukem a vysypané kokosem.

  3. Po upečení ze srnčího hřbetu vykrájíme tvar lahve rumu podle předlohy - skutečné flašky.

  4. Korpus z plechu okrájíme tak aby neměl zaoblené rohy.

  5. Oba korpusy pak rozkrojíme naplníme krémem, u flašky je ale nutné vydlabat na krém prostor, aby se korpus nenadzvednul a nezměnil tvar lahve.

  6. KAKAOVÝ KRÉM: Cukr, máslo a žloutky rozšleháme.

  7. Když vznikne směs bez hrudek krémové konzistence, začneme po lžičkách přidávat kakao, které jsme smíchali s vodou a nechali v hrci přivést k varu (v době přidávání musí mít kakaová směs pokojovou teplotu!).

  8. Když je vše pořádně zamícháné, je hotovo.

  9. Po naplnění korpusy ještě pomažeme vanilkovým krémem zvenku a zahladíme tak nerovnosti.

  10. VANILKOVÝ KRÉM: Nejdříve přivedeme zhruba polovinu mléka k varu.

  11. Do druhé poloviny zamícháme pudinkový prášek a když se všechen rozpustí, přidáme směs do vroucího mléka.

  12. Vaříme za stálého míchání cca 2 minuty, dokud pudink nezhoustne.

  13. Poté ho přendáme do nějaké nádoby a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

  14. Zatím do másla pokojové teploty zašleháme žloutky, moučkový cukr a vanilkový cukr.

  15. Z vychladlého pudinku odebereme vrchní vrstvu (škraloup) a po lžičkách ho zamícháme do krému.

  16. Podle chuti můžeme přidat nějaký moučkový cukr navíc.

  17. Na závěr do krému nalijeme pár kapek vanikového aroma a pořádně to zamícháme.

  18. Láhev potom potáhneme bílým fondánem.

  19. Na bedýnku vykrájíme z fondánu 4 obdélníky potřebných rozměrů, do kterých vyryjeme vzor dřeva.

  20. Kakaem rozpuštěným v rumu obdélníčky nabarvíme z obou stran a necháme zaschnout.

  21. Podle předlohy pak začneme pracovat na rumu. Vyryjeme do fondánu znak a nápis.

  22. Pomocí příslušných barviček pak nakreslíme etiketu a dobarvíme celou lahev.

  23. Když je vše zaschlé, přemístíme láhev na obdélníkový korpus.

  24. Na strany přilepíme pomocí krému dřevěné obdélníčky a vysypeme bedýnku kokosem. Kokos je nutný, protože cukrová vata nesmí navlhnout aby zůstala nadáchaná. Tou pak bedýnku vyložíme. Dort je hotov, hodně štěstí!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!