Dort Vítání jara recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Piškot:
4 vejce
100 g moučkového cukru
3 lžíce horké vody
3 lžíce mletých ořechů
140 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
Šlehačkovo-tvarohovo-meruňkový krém:
1 šlehačka ke šlehání Rama Cremefine
1 vanička tvarohu
1 vanilkový cukr
1 vanilkový pudink bez vaření
1 meruňkový kompot(230 g tuhý podíl)(pokud jsou sladké-cukr lze vynechat)
2 lžíce vaječného likéru
2 lžíce citrónové šťávy
Pudinková vrstva:
500 ml mléka
2 čokoládové pudinky Dr.Oetkera
1 lžíce cukru
Šlehačka na zdobení:
1 šlehačka ke šlehání Rama Cremefine
1 lžíce kakaa (trošku našlehané nechat na zdobení slunce, na obarvení jsem kápla sirupu Sunquick, nemám rada barviva)

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve našleháme z bílků sníh a zašleháme i cukr. Žloutky šleháme s horkou vodou do pěny, přimícháme střídavě lehce sníh, ořechy a mouku smíchanou s práškem do pečiva.

  2. Dno dortové formy (já měla průměr 28 cm) vyložíme pečícím papírem a zaklapneme. Boky vytřeme olejem a vysypeme moukou. Pečeme při 180°C asi 20-25 minut.

  3. Meruňky scedíme (šťávu použijeme později) a rozmixujeme-můžeme i s trochou šťávy. V misce promícháme s tvarohem, vaječným likérem a pudinkem bez vaření, nakonec zamícháme našlehanou šlehačku.

  4. U vychladlého dortu odstraníme bok, dort rozkrojíme a vložíme po bocích fólii (viz obr.) a opět zavřeme. Pokapeme šťávou z meruněk, potom natřeme krém, ale trochu si necháme na potření horní části dortu. Přiklopíme druhou část dortu a potřeme. Dáme do chladna, než si uvaříme pudink.

  5. V 500 ml mléka rozmícháme cukr a uvaříme klasicky pudink. Mícháme, protože vaříme 2 pudinky a bude to tužší. Necháme vychladnout, ale promícháváme, aby zůstal tvárný. Pudink natřeme na dort a dáme do chladna, než si vyšleháme šlehačku.

  6. Šlehačku vyšleháme s kakaem, z dortu odklopíme bok a vyndáme folii (pěkně drží tvar-viz obr.) a dort celý potřeme a ozdobíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!