Drůbeží (hovězí) na fazolkách a bylinkách recept

Top Recepty, Dietní recepty

Suroviny na recept

500 g drůbežího masa
400 g sterilovaných fazolek v mírně slaném nálevu, slité a okapané
30 g hladké mouky
20 g rostlinného tuku
3 dcl mléka (dle potřeby)
bazalka – čím víc tím líp
rozmarýn
sůl
vývar

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na kousky a v kastrolu nasucho opečeme do šeda. Podlijeme vývarem nebo vodou s kostkou bujonu, ale pouze do výšky masa, maso nesmí plavat!!! a dusíme do měkka – cca 20 minut. Promícháváme a hlídáme vodu, aby se úplně neodpařila a maso se nepřichytilo, dle nutnosti doléváme, ale opět jen do výšky masa. Po chvilce k masu vhodíme nadrobno nakrájenou hrst bazalky, asi 5 lístků rozmarýnu, špetičku soli a dodusíme.

  2. Mezitím si na pánvi opražíme hladkou mouku do světle hněda – pozor na spálení – viz obrázek. Opatrně zředíme mlékem, přiléváme po troškách, ihned roztíráme do hladka, jakmile začne houstnout, znovu přiléváme tenkým praménkem mléko, dokud nezískáme omáčku dle naší chtěné hustoty (proto se nedá odhadnout množství mléka přesně) a pěkně rozetřeme do hladka, prováříme za stálého míchání asi 10 minut. – stačí, neb mouka je opražená.

  3. Vmícháme omáčku k masu, pečlivě promícháme, vhodíme kousek rostlinného tuku a necháme rozpustit, vmícháme na kousky nakrájené fazolky, mírně přisolíme a vypneme sporák. Občas zamícháme a necháme spojit chutě cca 5 minut.

  4. Na talíři posypeme bazalkou, kdo chce i rozmarýnem. Nedietáři si dochutí dle své chuti – ale až na svém vlastním talíři! Příloha: vařené brambory se sušenou petrželkou, kmínem, ale prý by šly i kolínka (dle vyjádření rodiny). Čerpáno z: Ottova Kuchařka naší vesnice: Léčebné výživy – Dieta při jaterních chorobách – poupraveno. Maso je tam ve variantě hovězí i drůbeží, proto je to takto v názvu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!