Fougasse s olivami a sušenými rajčaty recept

Top Recepty, Slané pečivo

Suroviny na recept

Na preferment:
150 g vody
150 g pšeničné chlebové mouky
0,5 g čerstvého droždí (opravdu ždibeček)
– vše dobře umícháme a zakryté necháme v teple místnosti asi 12 hodin kynout
Dále:
180-200 g vody
120 g hladké mouky
250 g pšeničné chlebové mouky
20 g oleje
2 lžičky soli
sekané olivy
krájená sušená rajčata
5 g čerstvého droždí

Postup přípravy receptu

  1. K vykvašenému prefermentu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto – před koncem mísení vsypeme i kousky oliv a rajčat, aby byly v těstě rovnoměrně rozloženy.

  2. Těsto uložíme do olejem vymazané misky a během kynutí ho přibližně každou půlhodinu naolejovanými prsty překládáme. Vykynuté těsto stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl a lehce ho rukama roztáhneme do silnější (vyšší) placky tak, abychom z těsta nevymačkali všechny bubliny.

  3. Povrch dobře poprášíme moukou, plát rozřízneme na 4 (nebo 6) přibližné čtverce a každý z nich nařízneme – po úhlopříčce skrz těsto, až na podložku (neproříznout při tom okraje těsta) a pak uděláme po obou stranách úhlopříčky dva kratší řezy.

  4. Přenášením tohoto listu“ na plech se řezy otevřou, na plechu jejich tvar ještě doopravíme a necháme nakynout. Upečeme naprudko, ve vyhřáté troubě (240°C/asi 12-15 min).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!