Golubce (plněné zelné listy) II. recept

Top Recepty, Mleté maso

Suroviny na recept

bílé hlávkové zelí
Masová náplň:
750 g mletého masa (mix nebo hovězí)
1 menší cibule
1 PL sladké papriky
mletý pepř, sůl
Dále:
2 cibule
1 velký rajčatový protlak
1 zakysaná smetana
8-10 kuliček nového koření
4 bobkové listy
10 kuliček černého pepře
sůl
olej

Postup přípravy receptu

  1. Maso smícháme s najemno nakrájenou cibulí, osolíme a okořeníme paprikou a pepřem. Důkladně prohněteme.

  2. Hlávku zelí otočíme košťálem nahoru a listy u něj překrájíme, aby se lépe odlupovaly. Hlávku vložíme do velkého hrnce s vroucí vodou a necháme listy postupně odlupovat a změknout. Počítáme vždy dva na jeden závitek. Listy necháme osušit a zchladnout na papírové utěrce.

  3. Žebra seřízneme, aby se závitky lépe motaly. Takže dáme vždy dva listy na sebe, z masa utvoříme váleček a položíme jej na listy. Přeložíme listy přes maso z obou stran, aby se překrývaly, pak zespodu a nakonec shora.

  4. V pekáči na oleji zesklovatíme 2 nakrájené cibule, přidáme na nudličky pokrájenou 1/4 zbylé hlávky zelí, osolíme, přidáme nové koření, celý pepř, bobkové listy a smícháme s rajčatovým protlakem. Podlijeme vodou, ve které jsme vařili hlávku a poklademe závitky. Přiklopíme a v troubě rozpálené na 200 °C pečeme cca 40 minut.

  5. Pak závitky vyjmeme a vmícháme zakysanou smetanu, rozmíchanou s trochou horké omáčky, aby se nesrazila. Vrátíme závitky do nádoby a na chvíli ještě vrátíme do trouby provařit.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!