Grilovaná vepřová kýta recept

Top Recepty, Grilování

Suroviny na recept

1 vepřová kýta (cca 9 kg)
sůl
česnek
Roztok na potírání:
olej
česnek
grilovací koření
sůl
pivo (je vhodné, dle chuti)

Postup přípravy receptu

  1. Do 200 ml vody rozpustíme potřebné množství soli (na 9 kg masa asi 2 polévkové lžíce soli). Připraveným roztokem napícháme pomocí injekční stříkačky a jehly celou kýtu na různých místech.

  2. Kůži můžeme nařezat na mřížky, pak ji celou posolíme a vložíme do nálevu, který by měl být na chuť slaný a řádně očesnekovaný. No a pak už jen záleží na nás, jak dlouho budeme mít maso naložené v láku. My jsme kýtu napíchali s rychlosolí, takže nám stačilo mít maso uložené v lednici pouhý týden.

  3. V den grilování je vhodné celé maso i s lákem uvařit nejlépe v kotli jen 30 minut. Pak už jen maso napíchneme na grilovací tyč, zajistíme proti posunu a vložíme do grilu a pak už jen točíme a topíme a čekáme na první okrajování.

  4. Během grilování je vhodné maso potírat připraveným roztokem pro lepší chuť a barvu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!