Grilovaná vepřová kýta recept
Top Recepty, GrilováníSuroviny na recept
- 1 vepřová kýta (cca 9 kg)
- sůl
- česnek
- Roztok na potírání:
- olej
- česnek
- grilovací koření
- sůl
- pivo (je vhodné, dle chuti)
Postup Grilovaná vepřová kýta
Postup přípravy receptu
-
Do 200 ml vody rozpustíme potřebné množství soli (na 9 kg masa asi 2 polévkové lžíce soli). Připraveným roztokem napícháme pomocí injekční stříkačky a jehly celou kýtu na různých místech.
Kůži můžeme nařezat na mřížky, pak ji celou posolíme a vložíme do nálevu, který by měl být na chuť slaný a řádně očesnekovaný. No a pak už jen záleží na nás, jak dlouho budeme mít maso naložené v láku. My jsme kýtu napíchali s rychlosolí, takže nám stačilo mít maso uložené v lednici pouhý týden.
V den grilování je vhodné celé maso i s lákem uvařit nejlépe v kotli jen 30 minut. Pak už jen maso napíchneme na grilovací tyč, zajistíme proti posunu a vložíme do grilu a pak už jen točíme a topíme a čekáme na první okrajování.
Během grilování je vhodné maso potírat připraveným roztokem pro lepší chuť a barvu.