Gurmánské zapečené brambory recept

Top Recepty, Bramborová jídla

Suroviny na recept

8 ks brambor
olivový olej dle potřeby
1 menší uzený kříž (kupuji u Zemana vedle Penny)
čerstvě mletý pepř
sůl
kmín
10 dkg goudy
několik lístků libečku
3 větvičky petrželky
svazek pažitky
2 vejce
1 smetanu 12%
1 mrkev
1 červená špičatá paprika
15 ks černých oliv
2 stvoly řapíkatého celeru
hrst tenkých zelených fazolových lusků nebo zelený hrášek
1 velká cibule

Postup přípravy receptu

  1. Brambory se slupkou dáme vařit do osolené vody s kmínem, uzené vložíme na pařák a vaříme v páře 30 min. Bylinky nasekáme na drobno, vložíme do většího hrnku, přidáme smetanu a nastrouhaný sýr. Rozkvedláme. Troubu rozehřejeme na 200°C.

  2. Cibuli nakrájíme na 1/4 kolečka a dáme na olej smažit. Mrkev a papriku nakrájíme na malé kostičky. olivy na tři díly, řapíkatý celer, zbavený vláken, na plátky, fazolové lusky na menší kousky. Vše přidáme k cibuli, včetně na drobno nebo na nudličky nakrájeného uzeného.

  3. Brambory oloupeme a protlačíme kolečkem na bramborový salát, Nejprve polovinu na vymazaný pekáč, osolíme, opepříme, na ni navrstvíme směs z pánve a pak zbylé brambory, osolit opepřit a zakápnout olejem. Vložíme do trouby, po 20 minutách přelijeme smetanovou směsí. Dopečeme do zlatava.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!