Halloweenský dýňový koláč recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

těsto:
250 g hladké mouky (já dávám 1/2 i více celozrnné)
125 g másla
1 vejce
2 lžíce cukru
špetka soli
kůra z 1/2 citronu
náplň:
1 dýně (malá, hokaido i se slupkou, nebo 1/4 špagetové/máslové - záleží na velikosti)
2 vejce
5 lžic medu
2 lžíce kysané smetany (může být vysokotučný jogurt)
šťáva z 1/2 citronu

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na těsto důkladně vypracujeme a v sáčku necháme odpočinout v lednici.

  2. Dýní pokrájenou na kostičky povaříme s trochou vody do měkka (cca 20 min), přebytečnou vodu slijeme, rozmixujem dohladka a necháme vychladnout.

  3. Do zchladlého pyre vmícháme citronovou šťávu, med a zakysanku - můžeme ochutnat a dle libosti přisladit či přikyselit.

  4. Nakonec důkladně zašleháme vejce.

  5. Koláčovou formu vymažeme máslem, nebo vyložíme pečícím papírem.

  6. Na dno formy upěchujeme těsto, které na několika místech propícháme vidličkou.

  7. Těsto zalijeme dýňovým pyré a pečeme cca na 180°C 40 - 50 min (až je náplň lehce ztuhlá, zežloutlá a po okrajích nazlátlá).

  8. Nakonec po zchladnutí zdobíme strouhanou čokoládou nebo kakaem a zakysanou smetanou/jogurtem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!