Houbová polévka alá boršč recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

olej nebo lžíce sádla
1 větší cibule
1 plná lžíce rajčatového protlaku
250 g bílých hub (já dala žampiony)
2 středně velké brambory
150 g pekingského zelí
(může být i spařené hlávkové zelí)
2 světlezelené papriky
1 větší povařená červená řepa (nebo i nakládaná)
sůl a pepř
1 bobkový list
špetka libečku
2 lžičky sušeného česneku
citr. šťáva podle chuti
¼ l sladké 12% smetany, nebo kyselé smetany (nebo kefíru či jogurtu)
1 lžíce másla,
1 lžíci zakysanky na každý talíř (může být i hustý jogurt)

Postup přípravy receptu

  1. Necháme zesklovatět 1 větší cibuli nakrájenou na kolečka, přidáme lžíci protlaku, trochu zasmahneme a hned přidáme 250 g očištěných a na malé kostičky nakrájených bílých hub (hříbky, masáky, bedly, holubinky atp.) nebo hub naložených v octě nebo ve vlastní šťávě, mírně podlijeme a krátce podusíme. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a po chvilce i pokrájené a spařené hlávkové zelí (ještě lepší je čerstvé čínské zelí) a na kousky pokrájené zelené papriky.

  2. Pak vsypeme 1 větší, krátce povařenou a na kostičky pokrájenou červenou řepu (můžeme použít i řepu nakládanou, tu pak ale přidávám až skoro nakonec, při dokončování polévky). Okořeníme dle chuti solí, trochou pepře, špetkou libečku a za stálého podlévání dusíme pod pokličkou doměkka.

  3. Ke konci dochutíme citrónovou šťávou a i sušeným česnekem. Hotovou směs podlijeme 1/4 l sladké či kyselé smetany nebo kefíru (bílého jogurtu) a prohřejeme. Také můžeme polévku ke konci přimastit lžící másla a lžíci zakysané smetany vložit do středu každého talíře při podávání.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!