Houska na hamburger recept

Top Recepty, Slané pečivo

Suroviny na recept

30 dkg hladké mouky
hl. mouka na podsypání
170 ml teplé vody
20 ml oleje
2 dkg čerstvého droždí
1 lžička cukru krupice
2 lžičky soli
1 vejce (půl vajíčka do těsta a půl vajíčka na potření)
sezamová semínka na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Do misky si dám droždí a cukr a dobře promíchám. Přiliji polovinu teplé vody a nechám vzejít.

  2. Do druhé poloviny vody naliji olej a rozkvedlám půl vajíčka.

  3. Do mouky zamíchám sůl, přiliji vzešlé droždí, vodu s olejem a vejce. Těsto pořádně měchačkou propracujeme, je lepivé, ale mouku nepřidávejte. Přidá se až při zpracování housek na vále.

  4. Nechám vykynout na teplém místě.

  5. Po vykynutí rozdělím těsto na 4-5 dílů. Podle toho, jak velké chci housky mít. Zpracuji na vále do tvaru kulaté housky (bulky). Udělám placku a ze stran směrem dovnitř překládám a podsypávám moukou, dokud se těsto lepí. Když je pěkně hladká a propracovaná, otočím ji, dotvaruji do kulatého tvaru.

  6. Dám na plech vyložený papírem, nechám opět kynout.

  7. Před pečením potřu půlkou vajíčka, které rozšlehám se lžičkou vody. Posypu sezamovým semínkem, peču v rozehřáté troubě na 200°C 15 minut.

  8. Po vyjmutí z trouby hned přikryji suchou utěrkou, na ni položím potravinářskou fólii, aby se bulky zapařily. Necháme tak až do zchladnutí, tak zůstanou housky vláčné.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!