Hovězí na smetaně (svíčková) recept

Top Recepty, Omáčky

Suroviny na recept

1 kg hovězího masa
kousek slaniny vcelku
2 ks mrkeve
2 ks petržele
1/2 menšího celeru
4 ks bobkového listu
10 ks nového koření
1/2 citronu
10 ks pepře
špetka tymiánu
sůl
vepřové sádlo
olej
smetana 30%
1 ks cibule
cukr
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu nakrájíme na hranolky a dáme předem zamrazit. Zeleninu nastrouháme nahrubo nebo můžeme nakrájet na tenké nudličky.

  2. Maso prošpikujeme tak, že do něj po vláknu uděláme řez a do řezu vsuneme hranolek slaniny. Maso osolíme pořádně ze všech stran.

  3. V dostatečně velkém hrnci rozpálíme sádlo s trochou oleje a opečeme na něm maso. Poté ho vyjmeme a dáme osmažit zeleninu, dokud nebude krásně zlatá. Přidáme maso, půl umytého citronu, koření, zalijeme vodou a dosolíme. Asi po hodině vaření vyjmeme citron a mírně vaříme nebo pečeme, dokud maso není měkké.

  4. Když je maso měkké, vyjmeme ho bokem, vyndáme koření a omáčku rozmixujeme. Přidáme smetanu a mouku rozšlehanou v trošce vody a necháme provařit. Dochutíme cukrem, popřípadě solí. Necháme ještě chvíli vařit a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!