Hrnec ORIENT s cizrnou recept

Top Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny na recept

lilek (na tenké plátky nebo půl kolečka)
cuketa (jako lilek)
mrkev (na proužky nebo na hranolky cca 3-4 cm dlouhé)
cibule (na proužky)
rajčata (spařit a oloupat)
papriky bílé (na proužky)
cizrna (může být nakládaná, ale lepší je normální sušená, namočená a uvařená na skus)
můžou být i žampiony
kari
chilli koření
pepř mletý
šafrán
paprika mletá nebo nějaká dobrá kvalitní orientální směs nebo třeba tuniské koření
sojová omáčka (ale pozor, dobrá a kvalitní je tmavá, ne sladká)
lze přidat i maso (vykostěné kuřecí stehýnka, uzený bůček nebo dobrou klobásku)

Postup přípravy receptu

  1. Na plotnu si dáte na velké pánvi rozpálit trochu oleje. Někam poblíž, aby byl po ruce, si připravte velký hrnec a ještě vedle cedník v misce. Jednotlivé orestované části nejdříve dáte vykapat na cedník, případně vysušujete přebytečný tuk ubrouskem a pak šup do hrnce.

  2. Začínám lilkem. Na pánev dáme olej, restujeme předem lehce osolený lilek, necháme v cedníku okapat, vysypete do hrnce, to samé uděláte s cuketou a opět vysypete do hrnce, to samé s mrkví, restujete chvilku, aby zůstala křupavá, to samé s houbami, restujete, dokud se nevypaří z hub voda.

  3. Předem uvařenou cizrnu lehce orestujeme spolu s kořením a opět dáme do hrnce. Nikdy nezapomeňte osolit a okořenit každou dávku - lehce, nakonec orestujete rajčata s protlakem, případně i se sušenýma rajčatama, dáte do hrnce. Všechno promícháte, dokořeníte. Dusíte. Musíte stále míchat asi 10 minut, jinak se vám to spálí. Během míchání stále ochutnáváte a dochucujete vším, co vás napadne.

  4. Nakonec orestujete cibuli, na ní hodíte maso naložené do části koření a do česneku, pokrájené na kostky. Restujete do měkka. Vysypete do hrnce. Úplně naposledy přidáte na proužky nakrájenou papriku. Tu už nedusíte, jenom prohřejete v hotovém pokrmu. Podáváme s čerstvým chlebem nebo pečivem, může být i s bramborem nebo rýží. Zabere to fůru času, ale výsledek je super. Maso můžete nechat mimo pokrm a vezme si ho k tomu jen ten, kdo ho chce. Toto jídlo je super na večírky. Je toho mraky a zatím to každému moc chutnalo. Fotku dodám později.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!