Hrnkový koláč s tvarohem, povidly a drobenkou recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Na klasický velký plech používám hrnky 250 ml.
Na malý (23x32 cm) menší hrnečky 150 ml.
Těsto:
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru krupice (odebrat 2 lžíce na drobenku)
1 kypřící prášek do pečiva
špetka soli
2 vejce
1 hrnek mléka
půl hrnku oleje
Náplň:
2 kostky tvarohu (na malý plech1 kostka)
půl hrnku cukru
1 vanilkový cukr
1 sáček vanilkového pudinku
1 hrnek mléka
1-2 vejce
malá sklenička povidel, džemu (nebo ovoce dle chuti)
Drobenka:
1 hrnek polohrubé mouky
2 lžíce cukru (ty odebrané)
1-2 vanilkové cukry
50 g másla
1 malé vejce (nemusí být, ale drobenku udělá křupavou)
volitelné - lžíce rumu do povidel, moučkový cukr k dokončení

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme troubu na 170-180° C. Do mísy dáme všechny suché suroviny a promícháme. Přilijeme olej, do hrnečku rozklepneme vejce a vidličkou prošleháme s trochou mléka, pak dolijeme do plna a přidáme do mísy. Vše dobře promícháme, nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a stěrkou rozetřeme na celý plech..

  2. Do mísy dáme tvaroh, přidáme cukry, pudinkový prášek a v mléce rozšlehané vejce. Promícháme a vlijeme po částech na těsto (nalijeme pruhy, které lehce stěrkou roztáhneme po celém těstě. Na tvarohovou náplň lžičkou poházíme povidla (příliš hustá můžeme zředit rumem), nebo jakýkoli džem, můžeme dát i čerstvé, mražené nebo kompotované ovoce.

  3. Nakonec koláč posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby upéct dorůžova, cca 30-40 minut (podle své trouby). Při podávání lehce poprášíme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!