Italské smažené klopsy se šunkou, sýrem a žampiony a citrónové v troubě pečené brambory recept

Top Recepty, Mleté maso

Suroviny na recept

450 g mletého vepřového masa (nebo směsi)
150 g šunky
150 g očištěných žampiónů
50 g uzené slaniny (špeku)
2 lžíce oleje
2 vejce
4 – 6 lžic strouhanky
2 lžíce jemne posekané petrželové natě
2 lžíce jemne posekané cibulové natě
2 lžíce jemne posekané šalvěje
2 lžíce jemne posekané bazalky
1 cibule
sůl
mletý pepř
drcený kmín
3 stroužky česneku
1 citrón

Postup přípravy receptu

  1. Žampiony nastrouháme na tenké lupínky, slaninu pokrájíme na malinké kostečky, vložíme obojí do pánve s dorůžova na oleji rozehřátou cibulkou a smažíme zaprášené kmínem a špetkou soli a pepře doměkka.

  2. Po vychladnutí směs vysypeme do větší mísy a přidáme mleté maso, na malé kostičky pokrájenou šunku, strouhanou kůru z ½ citrónu. Rozklepneme 2 vejce, přisypeme posekané zelené natě bylinek, strouhanku podle potřeby.

  3. Namočenou rukou uhněteme klopsové těsto do potřebné hustoty a tuhosti. Z těsta uplácáme vlhkými dlaněmi úhledné placičky jako karbanátky a osmažíme po obou stranách na rozpáleném oleji.

  4. Brambory začneme připravovat nejméně hodinu předem – oloupané nakrájíme na čtvrtinové měsíčky, oprané vložíme do mísy, zakapeme šťávou z 1 citrónu, osolíme a rozprostřeme na rozehřátý plech do trouby (220°C) na asi 40 minut, pak teplotu stáhneme na 180°C a brambory opečeme doměkka. Během pečení brambory odlepujeme od pekáče a dáváme pozor, ať se příliš nepřipečou. Pak už jen přemístíme vše na talíře, ozdobené sezónní zeleninou nebo ovocem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!