Jablečný bezlepkový závin recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

bezlepkové listové těsto (dá se zakoupit např. v Tescu - značka Šetra spol. Babické bezlepkové těsto listové)
krupicový cukr
3 jablka - oloupaná a nastrouhaná
1 vejce - rozšlehané
1 lžička slunečnicového oleje na potření
skořice mletá
maizena na posypání válu

Postup přípravy receptu

  1. Nastavíme si troubu na 165°C-180°C (325°F-350°F) - špatně se to odhaduje neb bezlepkové těsto má svoji hlavu a raději začínám na nižší teplotě než u klasického lineckého těsta jež peču při teplotě vyšší, protože se na rozdíl od bezlepkového nedrobí a nevysychá tak rychle.

  2. Při čekání na troubu si na maizenou posypaném vále rozválíme těsto, tak aby vznikla pokud možno souvislá placka co se nebude moc trhat, na výšku tak 3-4 mm.

  3. Doprostřed placky nakládáme nastrouhaná jablka a posypeme je mletou skořicí. Pak z obou stran složíme těsto tak, abychom ho rovnoměrně překryli přes nastrouhaná jablka.

  4. Na pekáč dáme pečící papír a jemně potřeme olejem (těsto se nebude připalovat na pekáč a navíc se mnohem lépe přemístí na servírovací talíř a netrhá se. Opatrně přeneseme závin na pekáč, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct.

  5. Pečeme cca 20-25 minut dokud těsto nezačne nabírat červenější barvu, raději kontrolujeme ke konci 20 minut pečení dříve, protože bezlepkové těsto má tendenci schnout a připalovat se rychleji než klasické.

  6. Rozkrájené kousky závinu posypeme cukrem dle chuti. Podáváme samotné nebo jako zákusek se zmrzlinou. Dejte si chutnat!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!