Jehněčí na česneku a bylinkách, se zapečeným bramborovým pyré recept

Top Recepty, Jiné maso

Suroviny na recept

600 g jehněčí maso(plec)
400 g jehněčí kotlety(hřbet)
směs bylinek (petrželka, rozmarýn apod.)
4-5 kuliček nového koření
300 g gazdovské slaniny nebo jiné slaniny
2-3 bobkové listy
2-3 červené cibule
5-6 stroužků česneku
500 ml hovězího vývaru
500 ml červeného vína
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Jehněčí maso řádně omyjeme, očistíme. Maso potřeme pastou,kterou jsme si připravili z česneku, oleje, soli rozmarýnu a promnutých bobkových listů.

  2. Naložené maso ještě posypeme bylinkami a dáme přes noc do chladu.

  3. Na druhý den si pánvi orestujeme na kostky pokrájenou gazdovskou slaninu, s rozebranou pokrájenou červenou cibulí.Touto slaninovo-cibulovou směsí jehněčí naložené maso přelijeme.

  4. Přidáme 0,5 litru vývaru a 0,5 l červeného vína. Pekáč přikryjeme druhým pekáčem, vložíme na 250°C do rozpálené trouby a zprudka pečeme cca 15 minut. Poté plamen zmírníme a pečeme dál přikryté cca 2 hodinky na 160-180°C a průběžně kontrolujeme a podléváme.

  5. Po jeden a půl hodince horní pekáč odkryjeme a cca na půl hodinky ještě maso dopékáme podle výsledku, jak je masíčko měkké. Pokud je měkké a křehké, vyjmeme jej a necháme poté výpek ještě vydusit, až trochu zhoustne.

  6. V době pečení masa si připravíme brambory na pyré.

  7. Brambory oloupeme, uvaříme do měkka a dáme do vhodné nádoby. Přidáme máslo, bylinky,(kerblík nebo petrželku), sůl a pak za stálého míchání přidáme vejce.

  8. Bramborovou hmotu dáme do máslem vymazané zapékací nádoby a dáme zapéci do předehřáté trouby do zlatova. Podáváme s masem. Pyré se dá dělat i s kapustou a jinou zeleninkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!