Kadlíkovo husoknedlozelo s poobědovým moučníčkem recept

Top Recepty, Drůbeží maso

Suroviny na recept

2 husí stehna
husí prsa s kostí a kůží
(z mražáku, výhodná koupě po vánocích, z maďarské vykrmené husy, váha těchto tří kusů byla skoro tři kila)
sůl
kmín
pepř
oříšek kachního sádla
voda
Zelí:
1/2 kg kysaného zelí (domácí)
5 cibulí
3 větší brambory
15 deka uzeného plecka
kachní sádlo
3 stroužky česneku
sůl
kmín
trošku cukru
knedlík i s jedním pivem na místě vypitým pořízen v nádražním bufetu
Bábovka:
1/2 kg polohrubé mouky
30 deka cukru moučka
7 vajec
30 dkg tuku - použil jsem máslo a Heru, asi půl na půl
3 dcl mléka
10 dkg mletých ořechů
zbytek kandovaného ovoce
zbytky čokolády
1 prášku do pečiva
sůl

Postup přípravy receptu

  1. V pátek odpoledne vyjmul jsem husí díly z mrazáku, mírně posolil a nechal rozmrznout.

  2. V pozdních nočních hodinách pak naskládal na plech, vydatně prosolil, lehce opepřil a posypal kmínem.

  3. Plech zakryl alobalem a uložil k odpočinku do sklepa. Za ranního rozbřesku jsem vyběhl i se všema třema hafanama na procházku, stavil se na tržnici, kde zakoupil kysané zelí... Po návratu domů jsem ještě skočil na kolo a vyrazil pro knedlík... ještě jsem se ho nenaučil, no..

  4. Po příjezdu jsem zapnul troubu, a plech s husíma dílama, které jsem podlil deckem vody, dal - stále zakrytý alobalem - na sporák, na plotýnku, úplně nasporo.

  5. V míse utřel žloutky s práškem do pečiva, cukrem, ořechama a tukem, pak přidal mouku, mléko... Do hotového těsta vmíchal sníh z bílků. Nakydal do vytřené a vysypané formy, a toto šoupnul do trouby...

  6. V kastrolu na oříšku kachního sádla jsem zezlatil na kostičky nakrájené uzené plecko, když chytlo tu krásnou červenou barvu, nasypal jsem tři nakrájené cibule, a zezlatil.

  7. Oškrabal jsem tři větší brambory, nastrouhal na tom hnusném struhadle s hrotama ven, na kašičku. Bramborovou drť jsem vykydal na cibulku s uzeným, posolil, pokmínoval a na mírném ohni a za stálého míchání vařil. Když směs moc houstla, přidával jsem vodu ze zelí.

  8. Na bábovce se mezitím udělala tenoučká krusta, kterou jsem propíchal kouskama čokolády.

  9. V dalším hrnci jsem opět na kousíčku sádla zpěnil další cibuli, a přidal pokrájené kysané zelí. Trošku podlil vodou a dusil... Po deseti minutách jsem vmíchal hotovou bramborovou spojku (pozná se po chuti a konzistenci, nesmí být cítit syrová brambora, a je to strašné lepidlo)... Přidal jsem tři stroužky utřeného česneku a ještě minutku dusil, aby se zelí s bramborama spojilo, a česnek rozptýlil...

  10. Pak jsem vytáhl bábovku z trouby, a vrazil do ní - trouby - husí díly (na plotýnce za skoro dvě hodiny pustily neskutečné množství sádla, ale barva zůstala neesteticky bledá...).

  11. Zelí jsem trošičku přisladil. Nachystal posezení na terase, vyklopil bábovku, napařil knedlíček a servíroval... V troubě stehýnka mezitím chytily krásnou barvu. K pití jsem zvolil Starobrno Medium, 11 ležák. Následně u kávičky jsme se dorazili bábovkou. A v noci jsem zažil svůj první žlučníkový záchvat..


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!